2024. április 19., péntek

Sturgeon: aki az SNP-re szavaz, a Brexit megállítására szavaz

A skót miniszterelnök szerint aki a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Pártra (SNP) szavaz a decemberi brit parlamenti választáson, arra is szavaz, hogy Skócia "megmeneküljön" Nagy-Britannia tervezett európai uniós kilépésétől (Brexittől) és maga dönthessen sorsáról.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök (Forrás: BBC)

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök (Forrás: BBC)

Nicola Sturgeon, az SNP vezetője, aki a függetlenségre törekvő skót kormánypárt választási programját ismertette szerdán Glasgowban, kijelentette: az SNP-re adott szavazatokkal lehet a legerőteljesebben megüzenni Boris Johnson brit miniszterelnöknek, hogy London nem vétózhatja meg a skót nép döntési jogát saját jövőjéről.
Az SNP 52 oldalas választási programja 21-szer tesz említést a skóciai függetlenségi népszavazás szándékáról, és leszögezi: nem a londoni, hanem a skóciai parlament hatáskörébe kell utalni annak eldöntését, hogy mikor legyen az újabb referendum Skócia függetlenné válásáról.
A dokumentum megerősíti, hogy a Skót Nemzeti Párt már jövőre szeretné megtartani az újabb függetlenségi népszavazást.
    

Boris Johnson, aki éppen előző nap mutatta be a kelet-skóciai Inverkeithing kisvárosban a Konzervatív Párt skóciai tagozatának választási programját, az esemény alkalmából tartott gyűlésen kijelentette: ha a konzervatívok jelentős többséggel megnyerik a december 12-én esedékes előrehozott parlamenti választást, London nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy a skót kormány ismét referendumot írjon ki Skócia függetlenné válásáról.
Johnson úgy fogalmazott: ha a skót kormány hivatalosan engedélyt kér az újabb függetlenségi népszavazásra, a kérvényt tartalmazó levelet "minden tárgyalás nélkül vissza a feladónak jelzéssel látjuk el, és ezzel el az ügy részünkről el is lesz intézve".
Hozzátette: a skótok öt évvel ezelőtt, amikor kétmillió skót mondott nemet a függetlenségre, már eldöntötték ezt a kérdést.
Boris Johnson arra utalt, hogy a skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.
Nicola Sturgeon az SNP választási programjának szerdai bemutatóján kijelentette, hogy Boris Johnson személyében "veszélyes és alkalmatlan" ember tölti be a brit miniszterelnöki tisztséget, és a Johnson által elfogadtatni szándékozott Brexit-megállapodás "lidérces" következményekkel járna Skócia számára.
Éppen ezért mindenki, aki a decemberi választáson az SNP-re szavaz, arra is szavaz egyben, hogy Skócia "megmenekülhessen a tory Brexittől", és arra is, hogy Skócia maga dönthessen saját jövőjéről - tette hozzá a skót kormányfő.
Megerősítette: az SNP kész együttműködni a londoni alsóház más ellenzéki pártjaival annak érdekében, hogy a konzervatívokat megakadályozzák a kormányalakításban, de csak akkor, ha e pártok támogatják az SNP népszavazási célkitűzését.
Az újabb skóciai függetlenségi népszavazást azonban - legalábbis rövid távon - Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője ellenzi, és Jo Swinson, a harmadik legnagyobb országos parlamenti párt, a Liberális Demokraták vezetője sem támogatja.
Nicola Sturgeon a héten a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból és "viszi magával" Skóciát is, akkor Skócia arra törekedne, hogy függetlensége elnyerése után önálló tagországként visszaléphessen az EU-ba.

A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. A skót kormányfő azóta számos alkalommal hangoztatott érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London "kirángassa" az Európai Unióból.