2024. március 28., csütörtök

Az Európai Parlament ma szavaz az új biztosi testület jóváhagyásáról

Ma délben szavaz az új összetételű Európai Bizottság jóváhagyásáról az Európai Parlament (EP) plenáris ülése Strasbourgban.

Fotó: MTI/EPA

Fotó: MTI/EPA

Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület megválasztott elnöke reggel bemutatja a testület leendő tagjait, valamint a következő öt évre szóló célkitűzéseit. Ezt követően a frakciók rövid időre visszavonulnak szavazati szándékaik tisztázására, majd a képviselőcsoportok vezetői a 12 órakor kezdődő voksolás előtt nyilatkozatot tesznek.
A megerősítéshez a képviselők egyszerű többségére van szükség, ami a szakértők egybehangzó véleménye szerint szinte biztosan meglesz.
Végül az EU-tagországok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács nevezi majd ki minősített többséggel a bizottságot, de ez már jórészt csak formalitásnak számít.
Az új Európai Bizottság eredetileg már novemberben hivatalba lépett volna, azonban ezt el kellett halasztani. A cél most december elseje, ez annak ellenére is tarthatónak tűnik, hogy a kiválásra készülő Egyesült Királyság kormánya nem nevezte meg a jelöltjét, noha ez jogi kötelessége lenne.
A halasztás azért vált szükségessé, mert az EP illetékes szakbizottságai különböző okokból elutasították az első francia, magyar és román jelöltet.
A csúszás miatt Jean-Claude Juncker mostani elnök és a biztosi testület jelenlegi tagjai maradtak a posztjukon ügyvivőként.