2024. április 23., kedd

Átvilágítják Porosenkót

A bíróság engedélyezte a nyomozók hozzáférését az útleveleihez

A kijevi kerületi bíróság engedélyezte, hogy az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) munkatársai hozzáférjenek Petro Prosenko volt elnök szolgálati és diplomata útleveleihez.

A nyomozók eszerint megvizsgálhatják a posztjáról május végén leköszönt volt államfő iratait, amelyek jelenleg a külügyminisztériumban vannak. A nyomozóiroda azzal a vizsgálattal kapcsolatban kért hozzáférést Porosenko irataihoz, amelyet a volt elnöknek a Maldív-szigeteken tavaly inkognitóban tett nyaralása ügyében indítottak. A DBR azt vizsgálja, Porosenko hamis iratokkal, vagy a sajátjaival utazott-e az említett útra.

Az ügyben Andrij Portnov, a 2014-ben Oroszországba menekült Viktor Janukovics előző ukrán elnök egykori hivatalvezető-helyettese tett feljelentést Porosenko ellen. Portnov tucatnyi feljelentést tett Porosenko ellen, köztük több korrupciós ügyben, továbbá a tavaly novemberi Kercsi-szorosnál történt ukrán–orosz tengeri incidens kapcsán hazaárulás címén is, mert szerinte választási győzelme érdekében „provokációs céllal” indította el az ukrán hadihajókat a krími partok felé.

Porosenko visszautasítja Portnov vádjait, beleértve azt, hogy valaha is hamis iratokat használt volna bármely külföldi útjához. Az DBR-t pedig azzal vádolja, hogy összejátszik Portnovval.