2024. április 25., csütörtök

Újvidékre látogatott az EU szerbiai delegációjának vezetője

Miloš Vučević polgármester tegnap ünnepélyes keretek között a városházán fogadta Sem Fabrizit, az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetőjét.

A találkozó során a polgármester és az EU szerbiai delegációjának vezetője elégedettségüket fejezték ki a tartományi székváros és az Európai Unió közötti közös projektumok megvalósítására vonatkozóan, és a tervek szerint a jövőben még szorosabbra fűzik az együttműködést.

Fabrizi afelől érdeklődött, hogyan folynak az előkészületek az Európa Kulturális Fővárosa 2021 projektumára vonatkozóan. Hangsúlyozta, elégedett a tartományi székváros eddig elvégzett munkájával, majd hozzátette: az Európa Bizottság pozitívan értékelte a projektum eddigi alakulását.

Vučević elmondta, nagyon jó ütemben folynak az igazságügyi szervek új épületének tervezési-építési munkálatai, amelyet az Európai Unió támogatásával valósítanak meg. Biztos abban, hogy az objektum megépítése nagymértékben hozzájárul majd az igazságügyi szervek munkája színvonalának emelkedéséhez.

A vendég és beszélgetőpartnere kitértek az Európai Unió újvidéki irodájának a működésére is, amelyet azért hoztak létre, hogy minden polgár szabadon tájékozódhasson az EU intézményeinek működéséről, és hogy válaszhoz jusson az uniós jogszabályokhoz fűződő kérdésekkel kapcsolatban. A Pupin sugárúton lévő irodában az érdeklődők minden szükséges információhoz hozzájuthatnak az ország csatlakozási folyamatának szakaszairól, valamint azt is megtudhatják, milyen előnyökkel járhat az uniós tagság. Vučević és Fabrizi szerint a helyi aktivitások kulcsfontosságúak az ország csatlakozási folyamatában.

Fásítás a Fruška gorán

A hétvégén lelkes önkéntesek 13 ezer tölgyfacsemetét ültettek el a Fruška gora lankáin. A faültetési akciót a Natura 2000 elnevezésű, uniós forrásokból finanszírozott projektum keretében bonyolították le, csaknem félezren igyekeztek „fellélegeztetni” városunknak és Szerbiának tüdejét. – Bolygónk beteg, lázban ég, mindannyiunk kötelessége segíteni neki a gyógyulásban. Közösen kell küzdenünk a klímaváltozás ellen, közösen kell csökkentenünk a lázát – nyilatkozta Sem Fabrizi delegációvezető a helyszínen.