2024. április 23., kedd

Hársfák a 2018-ban született babáknak

Bácskossuthfalván 25 facsemetével bővült az Új életek fasora

Kellemes késő őszi napsütés köszöntötte szombaton a 2018-ban született bácskossuthfalvi csöppségeket, a 12 kislányt és a 13 kisfiút, valamint a tiszteletükre ültetett hársfacsemetéket. A bácskossuthfalvi Írisz Virágkedvelők és Környezetvédők Egyesületének múlt évben indított akciója a Bajsai úti nyárfák szomszédságában, az aszfaltút melletti részen folytatódott. Dávid Kornélia, a kezdeményezés ötletgazdája, az Írisz elnök asszonya köszöntötte a családokat a csaknem 10 éves szervezet nevében.

– Egyesületünk virágültetési akcióival igyekszik aktívan kivenni részét falunk mindennapjaiból és ünnepeiből. Ehhez is kapcsolódik ez a faültetési megmozdulás, hiszen mindannyiunkat érint az éghajlatváltozás. Tanúi vagyunk, tapasztaljuk, érezzük az emberi munkálkodásnak betudható időjárási anomáliákat, változásokat. A bölcs öregek úgy tartják, hogy a fácskát addig lehet hajlítani, amíg fiatal, így már érthető, hogy miért igyekszünk rávenni falunk legkisebbjeit a faültetésre – mondta egyebek mellett köszöntőbeszédében az elnök asszony.

– A faiskolában elláttak bennünket jó tanácsokkal, miszerint a hársfák sorában ez a fajta az egyik legellenállóbb a szélsőséges időjárási viszontagságokkal és a betegségekkel szemben. Telente piros ágacskákkal, tavasztól pedig szív alakú levelekkel köszöntik majd az arra járót, virágzáskor pedig az illatuk messzire száll. Nem mellékesen a virágport gyűjtögethetik a falu méhecskéi, ezenkívül ízletes és hasznos a virágzat gyógyteája. A hosszú életű hársfák kiválasztásánál nem titkolt szándékunk volt, hogy majd a fácskák gyökerei emlékeztessék a kis ünnepelteket arra is, hogy a növényekéhez hasonlóan az ő gyökereik is ide kötődnek. Bárhogy is alakul a gyerekek sorsa később, a szüleik, nagyszüleik mellett ezek a fácskák is mindig hazavárják őket. – hangzott el a Bajsai úti ünnepségen.

Az akciót a falu helyi közössége támogatta pályázati eszközökből. Az ültetőlyukakat Nagy Simon tűzoltóparancsnok készítette elő, a csemetéket pedig a Standard munkatársai ültették el. A névre szóló táblácskákat Mrvelj Antónak és családjának köszönte meg az Írisz elnök asszonya. Ez után az a kérés érkezett a 2018-ban született babák szüleihez, hogy – különösen kánikula, aszály idején – gondozzák olyan szeretettel és odafigyeléssel a fácskákat az ajándékba kapott kannácskával, mint amilyen örömmel készültek az ünnepségre a falu virágkedvelő környezetvédői. Dávid Kornélia még arra figyelmeztette a megjelenteket, hogy a környezettudatosság és a józan ész nevében a környezetükben minden kivágott fa helyére ültessenek legalább egyet, és utódaikat is neveljék ugyanerre az elvre, illetve a természet szeretetére, megbecsülésére. Ez után elhangzott annak a 25 gyermeknek a neve, akinek a tiszteletére elültették a faluban az idei csemetéket, majd valamennyien meglocsolták a saját névtáblácskájuk mellett állót, illetve lefényképezkedtek mellette.

Az Írisz múlt évi akciója során elültetett 41 facsemete nagyon szépen fejlődik, még a közelmúltban zajlott ároktisztítás alkalmával sem esett bennük kár. A szervezet tagsága jelenleg koszorúkészítéssel készül a karácsonyi-adventi ünnepkörre. Az idén a húsvéti tojásfaállítás sikerén felbuzdulva karácsonyfát is állítanak december 10-én, az Életfa Nagycsaládosok Egyesületével és a helyi óvodásokkal karöltve.