2024. április 25., csütörtök

Segíteni a nőknek, a közösségnek

Topolyán ülésezett a VMSZ Női Fórumának elnöksége

A Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma elnökségi ülést tartott, amelyen jelen volt Kovács Elvira, a párt alelnöke, parlamenti képviselő is.

A Női Fórum elnökségi ülésén (Herceg Elizabetta felvétele)

A Női Fórum elnökségi ülésén (Herceg Elizabetta felvétele)

Az ülés kezdetén az önkormányzat és a topolyai helyi közösség nevében Mirić Námesztovszki Kornélia, majd a helyi szervezet elnöke, Paul Szikora Erzsébet köszöntötte a Vajdaság egész területéről érkezett hölgyeket.

Kovács Elvira beszámolt az aktuális tudnivalókról, és előadást tartott a családon belüli erőszakról, mely kapcsolódott november 25-éhez, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjához.

Az októberi tisztújítást követően a topolyai Vásártéri Otthonban tartotta első kibővített elnökségi ülését a VMSZ Női Fóruma. A fórum új elnöke, Burány Hajnalka elmondta, hogy az aktuális politikai helyzetről hallgattak meg beszámolót, valamint az előttünk álló ünnepekre való felkészülésről, közösségi események szervezéséről esett szó. Az elnök asszony kiemelte, hogy az eddigi munkát szeretné folytatni, továbbra is nagy hangsúlyt fektetve a női egyenjogúságért való küzdelemre, a nemzetközi kapcsolatok építésére, illetve a közösségépítő rendezvények szervezésére.

 Kovács Elvira a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a nők ellen elkövetett erőszak felismerése és a helyes reagálás nagyon fontos, de összetett dolog. Elmondta, évekkel ezelőtt részt vett egy ilyen képzésen, melyet a vajdasági S. O. S. segélytelefon-hálózat szervezett, s ezen arról hallhattak, hogy elsősorban lelki tanácsadással lehet segíteni az áldozatokon. Emellett az is nagyon fontos, hogy tudatosodjon, hogyan lehet felismerni az erőszak különböző formáit, a szexuális mellett a lelki, gazdasági erőszakot. Ez egy nagyon érzékeny téma, nem könnyű felismerni, hogyan lehet segíteni az erőszakot elszenvedett áldozatnak a különböző esetekben.