2024. április 19., péntek

A civilek közti kapcsolat erősítése

Észak-bácskai civil szervezetek találkozója Szabadkán

Hétfőn este a Vajdasági Magyar Civil Szövetség civil találkozót szervezett a Szakegyesületek és Társulatok Szövetségének székházában. Az összejövetelen az észak-bácskai civil szervezetek képviselői voltak jelen. A találkozó fő célját Béres Zoltán, a VMCSZ elnöke ismertette lapunk számára.

Béres Zoltán (Fotó: Gergely Árpád)

Béres Zoltán (Fotó: Gergely Árpád)

– A civil szövetség alapgondolata az, hogy a civilek közötti kapcsolatot minél szorosabbra fonja. Zászlóshajónk az ehhez hasonló találkozók, fórumok szervezése. Ezenkívül különböző képzéseket is tartunk civil szervezetek vezetőinek, aktivistáknak. A civileknek szükségük van útmutatásra. Sokan közülük hobbiból, a szabadidejüket feláldozva tevékenykednek a civil szférában, így igénylik a célirányos segítséget – nyilatkozta a civil szövetség elnöke.

A találkozó egy rövid ismerkedéssel kezdődött, majd a civil szervezetek képviselői Novák Attila idegenvezető társaságában megtekintették Szabadka főbb nevezetességeit. Ez után Ric Gábor, a Caritas szabadkai igazgatója Gyümölcsöző együttműködés? címmel tartott előadást a civilek és a vállalkozók közötti viszonyról.

– Egy vállalkozó sem maradhat fenn a közösség nélkül. A vállalatnak a közösség biztosítja a munkavállalóit, a vállalat pedig szolgáltatást nyújt a közösséget képező emberek számára. Jó lenne, ha a vállalatok, amelyek hasznot hajtanak be a közösségtől, valamilyen módon ennek a haszonnak egy részét visszajuttatnák. Ennek egyik módja, ha a vállalatok és civil szervezetek együttműködnek. Ez az együttműködés több formában is megvalósulhat. Nem merül ki pusztán abban, hogy a vállalatok pénzt adnak a civil szervezeteknek. Sokkal fontosabb például az az együttműködés, amikor a vállalat és a civil szervezetek munkatársai együtt mennek ki terepre, és ott tesznek valamit egy harmadik fél érdekében. Nyugat-Európában léteznek olyan civil szervezetek, amelyek kizárólag a vállalatok számára szerveznek ilyen aktivitásokat – ismertette lapunknak röviden az előadás tartalmát Ric Gábor.