2024. április 19., péntek

Újabb kölcsönt vesz fel a Toplana

Az óbecsei községi képviselő-testületi ülésen jóváhagyták a közvállalat további eladósodását

Újabb, ezúttal 43 millió dináros kölcsönt vesz fel az óbecsei Toplana Közvállalat – erről tegnapi ülésükön döntöttek a községi képviselők. A testület 53. ülésén erről a napirendi pontról élénk vita bontakozott ki, ugyanis Milan Bokun, a Csak helyben képviselőcsoport tagja szerint a kölcsönfelvétellel és a vagyonértékesítéssel nem lehet tartósan megoldani a vállalat problémáit. Az ő elmondása szerint a korábbi kölcsönnel együtt a Toplanának 63 millió dináros banki adóssága lesz.

A Toplana gazdálkodását megnehezítik a tartozások (Fehér Rózsa felvétele)

A Toplana gazdálkodását megnehezítik a tartozások (Fehér Rózsa felvétele)

Dejan Vuković, a Toplana igazgatója válaszában úgy érvelt: a közvállalat gazdálkodását ez a kölcsön javítani fogja, ráadásul a mostani kölcsön 4,5 százalékos kamatlába sokkal kedvezőbb a korábbi kölcsön 6 százalékánál. Mint elmondta, a mostani kölcsönt csak az előző visszafizetése után kezdi majd el törleszteni a közvállalat. A kölcsönre egyébként elsősorban a Srbijagas Közvállalattal szembeni tartozások miatt volt szükség. Emlékeztetőül: a községi képviselő-testület október végi ülésén döntött arról, hogy az újvidéki Srbijagas (az óbecsei Gas Kft. 51 százalékos tulajdonosa) a Toplana 113 millió dináros, 2008 és 2013 között felhalmozott adósságát ne a vállalat számlájáról, hanem a Gas Kft.-beli 49 százaléknyi részvényei révén hajtsa majd be.

A többi napirendi ponton menetrendszerűen, vita nélkül mentek át a képviselők, így a sportközpont eddigi megbízott igazgatója, Dejan Terzić megkaphatja rendes igazgatói kinevezését, elfogadták a községi költségvetés 9 havi jelentését, a községi ifjúsági tanács megalapítását és a költségvetés harmadik módosítását is. n feró