2024. április 25., csütörtök

Leégett a házuk

Segítségre van szüksége a padéi fiatal házaspárnak

A múlt hét elején leégett a két pici gyereket nevelő padéi Trenka Manuel családi hajléka a Belgrád utca 1-es szám alatt.

Csak üszkös gerendák maradtak a Trenka család otthonából (Gergely József felvétele)

Csak üszkös gerendák maradtak a Trenka család otthonából (Gergely József felvétele)

Amíg a fiatalember Moholon, a munkahelyén, az Idas fémfeldolgozó magánvállalatban dolgozott, odahaza váratlanul tűz ütött ki a padlástérben. Minden bizonnyal a kémény tisztítására szolgáló ajtón csaptak ki a lángok, majd tüzet fogott a tető faszerkezete. A lángok már elharapóztak, mire a fiatalasszony észrevette a bajt, és hívták a tűzoltókat. A helybeli önkéntes tűzoltók hamar a helyszínre értek, ám a két szoba és a konyha teljesen kiégett, odaveszett a család bútora, a szülők és a gyerekek ruhájának nagy része is.

– A padláson a nemrégiben készült kémény ajtaja nem volt rendesen bezárva, és minden bizonnyal onnan csaphattak ki a lángok a padlástérbe. Amikor a délelőtti órákban a tűz keletkezett, a feleségem a két kisgyerekkel otthon tartózkodott, ám mire észrevette a tüzet, a padlás már lángokban állt. A tűz nagyon gyorsan terjedt tovább, nem sok mindent sikerült kimenteni a lángok elől. A tűzoltók a szomszédok segítségével oltották el a tüzet. Olyan nagy volt a forróság, hogy még a blokktéglák is szétpattogtak a falban, újra kell építeni a falakat, a plafont, a tetőt, mindent – magyarázta lapunknak Trenka Manuel, hozzátéve, önerőből sajnos nem tudják újjáépíteni a leégett házrészt, ahol eddig laktak.

– A bátyám nevén van a ház, az utcai részben lakik édesanyánk. Egyelőre a két pici gyerekkel, akik egy-, illetve két és fél évesek, a bátyámnál húztuk meg magunkat. A moholi Idas fémmegmunkáló vállalati szakszervezet segítségével valamennyi faanyagot kaptunk, amivel a leégett tetőt próbáljuk helyrehozni azon a részen, ahol a falak nem sérültek meg. A hátsó épületrészt, ahol a családommal laktunk, az alapoktól újjá kell építeni. De azt, hogy erre mikor tudunk sort keríteni, nem tudom, önerőből nem tudjuk kivitelezni – fogalmazott Trenka Manuel.

A tűzkárt szenvedett padéi család számára bármilyen segítség jól jönne, hiszen odaveszett a ház összes berendezése, a bútorok, a háztartási berendezések, a ruháik, minden. A padéi Trenka család elérhetősége, a családfő Trenka Manuel mobiltelefonszáma: 062/875-0567.