2024. április 25., csütörtök

Keresztény nélkül marad a Krisztus-hit szülőföldje

Konferencia a keresztényüldözésről Budapesten – Orbán: Európát csak az mentheti meg, ha visszatalál keresztény identitásához

Már hosszú ideje ugyanazt kell leírnunk: a kereszténység továbbra is a legüldözöttebb vallás a világon. A Szükséget Szenvedő Egyház pápai jogú segélyszerv legújabb jelentése szerint minden hetedik keresztény olyan országban él, amelyben üldözésnek van kitéve a Krisztus-hit. Ez csaknem háromszázmillió embert jelent.

Nemzetközi szinten ezt az elhallgatott problémát először az Orbán-kormány kezdte el hangoztatni. Ezt a figyelemfelhívói célt szolgálja a keresztényüldözésről szóló nemzetközi konferencia is Budapesten, amelyet tegnap – sok magyar és külföldi résztvevővel – második alkalommal rendeztek meg a magyar fővárosban.

Azbej Tristan államtitkár

Azbej Tristan államtitkár

A konferencián a külföldi vendégek mellett felszólaltak a magyar kormány képviselői és a magyar egyházi vezetők is: Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Bogárdi Szabó István református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, Fabiny Tamás evangélikus püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, II. Efrém Ignác, az Antiókhiai Szír Ortodox Egyház pátriárkája. Donald Trump amerikai elnök levélben üdvözölte a konferencia résztvevőit.

NEM LEHET TOVÁBB ELTITKOLNI

A kereszténység és az üldözött keresztények védelme számunkra „nem opcionális kérdés, hanem becsületbeli ügy, és önmagunkról is szól” – mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára kedden Budapesten, a keresztényüldözésről szóló konferencia megnyitóján.

Azbej Tristan emlékeztetett, a két évvel ezelőtt első alkalommal megrendezett keresztényüldözésről szóló konferencián a résztvevők közösen kimondták, hogy a világ legüldözöttebb vallása a kereszténység, és ezt nem lehet többé eltitkolni, bagatellizálni vagy az úgynevezett politikai korrektség szájzáraival elhallgatni.

A második konferencia lehetőség a számvetésre is, és az államtitkár megítélése szerint az elmúlt két évben az elvetett mag termővé vált, valami megmozdult. Azbej Tristan felidézte: Magyarország kormánya 2016-ban a világon elsőként kormányzati szintre emelte az üldözött keresztények megsegítésének ügyét. Ennek jegyében az elmúlt két és fél évben 70 ezer üldözött ember otthon maradását és szülőföldjére való visszatérését tették lehetővé a Hungary Helps Program támogatásával.

„Mára a Hungary Helps Program, a segítő Magyarország programja nemcsak nemzeti küldetésünké, de nemzetközi példává is vált” – mondta, példaként említve az államtitkárság megállapodását az Amerikai Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségével, amelynek keretében „közösen építjük újjá Irak legnagyobb keresztény többségű városát”.

AZ ÚJ TÍPUSÚ VALLÁSÜLDÖZÉS

Erdő Péter bíboros keresztényüldözésről szóló történelmi áttekintésében szólt az üldözés új, ideológiai típusáról is: „A felvilágosodás kora az ész jegyében ideológiai alapú vallásüldözések sorát indította meg. A francia forradalom mártírjai vagy később a nácizmus és a kommunizmus keresztény áldozatai már ezt az új típusú üldözést jelezték, amely nem egy másik vallás nevében, hanem az Istenre féltékeny emberi önimádat alapján pusztította a hívő embert, aki nem fért bele szélsőséges, irreális, és ezért végső soron embertelen ideológiáik keretei közé” – mondta.

II. Efrém Ignác, az Antiókhiai Szír Ortodox Egyház pátriárka megköszönte Magyarország elköteleződését az üldözött keresztények mellett. Hozzátette: a magyar segítségnyújtás inspirált más országokat is, hogy nyilvánosan kiálljanak mellettük.

II. Efrém Ignác pátriárka

II. Efrém Ignác pátriárka

Kiemelte, közösségeik jelenléte azon a földön, ahol a kereszténység megszületett, szükségszerűség, és a muszlim közösségek számára is létfontosságú. A keresztények ugyanis mindig aktív szerepet vállaltak a társadalomban. Beszélt arról is: megmaradásukhoz vallásszabadságra, az állam és egyház szétválasztására és a vallások közötti párbeszédre van szükség.

A MEGSEGÍTETTEK SEGÍTSÉGE

„Európát csak az mentheti meg, ha visszatalál valódi értékeinek forrásához, keresztény identitásához” – – jelentette ki a konferencia megnyitóján Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő kiemelte: Európa megmentéséhez nekünk azok adhatják a legnagyobb segítséget, akiknek most mi segítünk. Mi azt adjuk az üldözött keresztényeknek, amire nekik szükségük van – otthont, kórházat, iskolát –, és azt kapjuk vissza, amire Európának a legnagyobb szüksége van: keresztény hitet, szeretetet, kitartást – fogalmazott.

A kormányfő kitért rá: Európa csendes, egy rejtélyes erő lezárja az európai politikusok száját, és megbénítja karjaikat. Európában a keresztényüldözés csak emberi jogi kérdés lehet, a keresztények külön nem nevezhetők meg, csak a többi hitéért üldözöttel együtt, így a keresztényüldözés beleolvad a vallási üldözöttek sokszínű családjába – közölte.

Orbán Viktor miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök

Mint mondta, ezt sem szabad lebecsülni, de akik a keresztényüldözést csak humanitárius problémaként kezelik, nem beszélnek arról, ami a legfontosabb: nemcsak egyes emberek, közösségek, hanem egy egész kultúra áll szervezett és átfogó támadás alatt, Európa földjén is. A támadás formái változatosak: népességcsere, bevándorlás, megbélyegzés, kigúnyolás, a politikai korrektség szájkosara – sorolta a magyar kormányfő.

A KIMONDÁS BÁTORSÁGA

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a konferencián rámutatott: a jelenlegi nemzetközi politikai keretek között bátorságra van szükség ahhoz, hogy a keresztények sorsáról nyíltan beszéljenek, és azok is rendkívüli bátorságról tettek tanúbizonyságot, akik a mostani tanácskozásra elfogadták a meghívást. Ez annak ellenére van így, hogy a tények mellettünk állnak – mondta a miniszter, és kitért arra, hogy az elmúlt évben 2625 keresztényt tartóztattak le mindenféle jogalap nélkül, és több mint 1200 keresztény templomot támadtak meg világszerte.

Értékelése szerint a nemzetközi közösség nem képes a kérdés megfelelő kezelésére, sokszor képmutatóan viselkedik. A miniszter rámutatott: sokszor azt sugallják, mintha keresztény közösségekről beszélni egyfajta diszkrimináció, megkülönböztetés lenne. Kijelentette: visszautasították eddig is, és a jövőben is visszautasítják a nemzetközi közösség részéről azt a megközelítést, miszerint a keresztényfóbia, a kereszténygyűlölet bármely formája elfogadható.

A KRISZTUS-HIT ELTŰNIK A SZÜLŐFÖLDJÉRŐL

Gebran Bassil libanoni külügyminiszter arról beszélt, hogy a Közel-Keleten élő keresztények száma mára jelentősen csökkent, nagy részük elhagyta szülőföldjét, Libanonban harmadára esett vissza a számuk. Ha a keresztények eltűnnek Krisztus hazájából, nem lesz értelme a védelmüknek – mutatott rá. A politikus Kelet és Nyugat együttműködését sürgette a terrorizmus kiirtása érdekében.

Joe Grogan, az Amerikai Egyesült Államok elnökének belpolitikai tanácsadója Donald Trump levelét olvasta fel, amelyben üdvözölte a konferencia résztvevőit. Az amerikai elnök – a levél szerint – kiemelte, hogy az Egyesült Államok mindig is vehemensen, az emberek hitével összhangban védelmezte a vallásszabadságot. Méltatta a Hungary Helps erőfeszítéseit, és háláját fejezte ki a külügyi tárcának, hogy osztozik a vallásszabadság elmozdításáért tett amerikai kormányzati erőfeszítésekben. Donald Trump hangsúlyozta: mindannyiunk felelőssége ezen jogok védelme.