2024. április 25., csütörtök

Traktorokkal Berlinig

Ötezer traktor bénította meg a német fővárost – a környezetvédelmi rendelkezések ellen tüntettek a gazdák

Kedden hajnalban traktorukra pattantak a német gazdák – ebben még nem is lenne semmi különös, ha a saját földjeik helyett nem a fővárost célozták volna meg. A nap folyamán több mint 5000 traktorral 10 000 földműves döcögött a Brandenburgi kapuhoz.

A mezőgépek megbénították a közlekedést Berlin utcáin. A gazdák a német mezőgazdasági politika ellen tüntettek. Szélsőségesnek tekintik ugyanis azokat a környezetvédelmi intézkedéseket, amelyeket Angela Merkel kancellár kormánya szeptemberben hagyott jóvá. Az új rendelkezések szigorúan szabályozzák a növényvédő és a gyomirtó szerek használatát, illetve a műtrágya alkalmazását.

Az új szabályozás elsődleges célja a rovarok védelme és a talajvizek minőségének megtartása volt. Németországban folyamatosan szigorítják a környezetvédelmi intézkedéseket, a legújabb felmérések szerint ugyanis riasztóan gyorsan és nagymértékben melegszik Németország éghajlata. A rendszeres időjárási adatfelvétel 1881-es kezdete óta 1,5 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet – mondta Svenja Schulze, a szövetségi kormány környezet- és természetvédelmi minisztere tegnap Berlinben, a klímaváltozás hatásait folyamatosan figyelő új jelentés bemutatóján. Mint mondta, az adatok azt jelzik, hogy „a jövő megérkezett, Németország a globális felmelegedés kellős közepén van”, és a változás mélyreható környezeti, egészségi, társadalmi és gazdasági hatásokkal jár.

Az éghajlatváltozás sok helyütt aszállyal jár, ami sújtja a mezőgazdaságot. A károk enyhítésére csak 2018-ban 340 millió euró gyorssegélyt kellett kiutalni a szövetségi költségvetésből a bajba került termelőknek. Másutt a az özönvízszerű esőzés és a heves viharok válnak egyre gyakoribbá, ami ugyancsak súlyos károkat okoz. Ezt jelzi, hogy a biztosítótársaságok 2018-ban 3,1 milliárd eurót fizettek ki viharok és más szélsőséges időjárási jelenségek okozta károk enyhítésére, az egyik legnagyobb összeget az utóbbi húsz évben. Az éghajlat átalakulása Németország természeti környezetében is egyre erőteljesebben érezhető változásokat okoz – részletezte a felmérés adatait az MTI.

A felmelegedés hatásait monitorozó jelentést 28 szövetségi hivatal közreműködésével állították össze. A csaknem 300 oldalas felmérés egyrészt a gazdasági és társadalmi szervezetek tájékoztatását tűzte ki célul, de a további kormányzati klímavédelmi intézkedések alapját is képezi. Ennek értelmében hoztak határozatot a mezőgazdaságban használt vegyszerek korlátozásáról is.

A német gazdák szerint azonban a kormánynak közvetítő szerepet kellene betöltenie a környezetvédelmi egyesületek és a gazdaságok között, és olyan megoldásokat keresni, amelyek a környezet megóvása mellett versenyképes mezőgazdaságot biztosítanának az országnak.