2024. április 20., szombat

Tánc és pedagógia

Szakmai továbbképzést tartottak magyar osztálytanítóknak

A Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Pedagógiai Intézet kétnapos szakmai továbbképzést szervezett pénteken és szombaton a vajdasági magyar osztálytanítók számára a szabadkai a Majsai Úti Általános Iskolában.

Az Így tedd rá! nevet viselő előadássorozatot Balatoni Katalin táncpedagógus tartotta, aki élményalapú pedagógiát mutatott be elméleti és gyakorlati képzése során a 21 általános iskolából érkezett 50 tanítónak. A képzés a népi játékok és táncos mozgás korszerű pedagógiai alapokra épülő, hagyományos értékeket továbbadó élményét nyújtja. De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja a képzést megelőzően elmondta a média képviselőinek, hogy az MNT módszertani könyveket és CD-ket biztosított minden pedagógus számára, hogy a tanultakat a későbbiekben is fel tudják használni az oktatási és nevelési programjuk keretében.

– Ha kulcsszavakban szeretnénk meghatározni ezt a képzést, akkor az a zene, a játék és az ünnep szavak lennének. Ezt mint közösségi élményt helyezi előtérbe Balatoni Katalin. A képzés magyar szellemiségben zajlik, mert a hagyományainkat is feleleveníti. Előtérbe kerül a népzene, a néptánc. Most a karácsonyra, azaz a legnagyobb ünnepre készülve nagyon időszerű képzés ez a tanítóknak – nyilatkozta De Negri Ibolya.

Kovács Hanna, a kishegyesi Ady Endre Általános Iskola tanára azt nyilatkozta, már két éve ismeri, szereti és alkalmazza Balatoni Kata programját. – Két éve jártam először egy alapképzésen, és akkor ismerkedtem meg Katával. Az elmúlt két évben számos képzésen jártam Budapesten és Magyarország más városaiban is. Most vagyok először Vajdaságban ilyen képzésen. Vannak csoportjaim Kishegyesen, a Művelődési Egyesületben, Topolyán, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központban, ahol kifejezetten csak ezekkel a módszerekkel oktatunk. A gyerekek nagyon szeretik. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Játékos módszerekkel tanítunk, a tánclépések alapjait különböző eszközökkel oktatjuk – mondta Kovács Hanna.

A továbbképzés a Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált.