2024. április 19., péntek

Ösztöndíj az óbecsei elsősöknek

A Rákóczi Szövetség képviselői eddig csak a szórványban tanuló elsősöknek juttattak egyszeri ösztöndíjat minden évben, az idéntől azonban minden vajdasági magyar elsőshöz eljut a szövetség ösztöndíja.

Óbecse községben 140 magyar tannyelven tanuló elsős diák kapott ösztöndíjat, Bálinger Péter és Sullivan Ferenc, a Rákóczi Szövetség képviselői adták át csütörtökön, de jelen volt az MNT képviseletében Lovasi Latincsity Zsolt, illetve a VMSZ képviselői, dr. Molnár Viktor és Kiss Igor is.

A program elindítói azt szerették volna elérni, hogy minél több magyar család anyanyelvű oktatást válasszon a gyermekének. A program 2013 óta van jelen Vajdaságban, szórványprogramként indult.

A Rákóczi Szövetség képviselői elmondták, hogy ezt a programot rengeteg hétköznapi magyar ember, vállalkozó támogatja. Emellett van ötszáz magyarországi önkormányzat, amelyek évek óta segítik a programot, valamint cégek, országgyűlési képviselők, államtitkárok, miniszterek.

A támogatók az ösztöndíjjal a szülőknek azt a jó és felelős döntését szeretnék elismerni, hogy magyar tannyelvű iskolát választottak gyereküknek.