2024. április 25., csütörtök

Éjidő a Desirén

Szabadkán is bemutatják a Magyarkanizsán készült produkciót

Holnap, szerdán szerepel a Desirén a Mezei Kinga nevével fémjelzett Éjidő című, Pilinszky által ihletett előadás, melynek ősbemutatója Magyarkanizsán volt a nyáron, ahol maga az előadás próbái is zajlottak, és ahol tulajdonképpen megszületett az Éjben az idő. Másik magyarkanizsai vonatkozása az, hogy dramaturgja a helybéli Oláh Tamás. A Desirén való bemutatkozásról az előadásnak bölcsőt adó Magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely igazgatója, Erdélyi Tóth Edit mesélt örömmel és büszkeséggel.

– A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával jöhetett létre 2019-ben az Éjidő, aminek nagy sikere volt már a premieren, itthon, június 29-én, most pedig az idei Desiré programjába is bekerült. November 27-én játsszák azt, s mivel pár nap alatt elkeltek a jegyek, így kérték az előadás duplázását, úgyhogy nem csak 19 órától, hanem 22.30-tól is megtekinthető lesz majd. A Desiré után a következő a POSZT Fesztivál, a Pécsi Országos Színházi Találkozó, melynek válogató zsűrijéből már júniusban itt volt Dér András, és most jelentkeztek, hogy a szabadkai előadást is megtekintenék. Ez nagy valószínűség szerint azt jelenti, hogy jövő év júniusában, amikor a találkozó zajlik, reményeink szerint ott lesz az Éjidő. De tervben van egy debreceni és egy budapesti fellépés is.

* Milyen kihívások elé állította az előadás létrehozása a Műhelyt, ami gyermekének tekintheti az Éjidőt?

– Mivel mi nem egy állandó működő színházi társulat vagyunk, így igen sok nehézségbe ütköztünk. Nincsenek állandó színészeink, így hát az egyeztetés is sokkal bonyolultabb. Mindenkit külön meg kell fizetnünk, ezért nyilván drágább ez a produkció, amikor egy színtársulattól vásárolnak meg egy előadást.

* Mitől érezhetjük úgy, hogy ez az előadás magyarkanizsai, hisz a szereplők közt nincs helybeli.

– A dramaturg helybéli, Oláh Tamás személyében, és az összes szereplő, dolgozó, rakodó, mind magyarkanizsai, akik szintén tesznek az előadásért. Mivel a városnak saját színtársulata nincs, így csak e módon jöhetett létre.

* Miért érezték fontosnak, hogy az ügy mellé álljanak?

– Az előadás mondanivalója a legfontosabb. De azt is tudni kell, hogy az intézmény főleg kortárs dolgokkal foglalkozik, ez az előadás pedig megannyi olyan momentumot tartalmaz, amire az intézmény valójában elhivatott. Az intézmény működési elvei teljesen megegyeztek ezzel az összművészeti színházi produkcióval, amiben a zene, a képzőművészet, a mozgásszínház, a színművészet is jelen van, és ahogy Mezei Kinga rendezte, emiatt álltunk mellé.

* Mi az előadás mondanivalója Ön szerint?

– A ma emberéhez olyan szempontból szól, hogy az elértéktelenedett világot boncolgatja, ami most zajlik. Az előadás rávilágít arra, hogy mi a valódi érték, amit Pilinszky művei nyomán Mezei Kinga nagyon jól megragadott.

Erdélyi Tóth Edit elmondta azt is, hogy a 2020-as évre tervben vagy egy újabb előadás is, amely egy marosvásárhelyi–szegedi koprodukció lenne, és amelybe a Műhely társszervezőként kapcsolódna be, biztosítva a helyszínt is.