2024. április 24., szerda

Varangylemezek képeken

A szabadkai Desiré fesztiválon Nagy József bemutatta új performance-át és megnyílt a hozzá kapcsolódó fotókiállítás is

Vasárnap a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Desiré fesztiváljának második napján, a Kortárs Galériában Nagy József bemutatta a párizsi produkcióban készült Mnémosyne című performance-ot és megnyílt a hozzá kapcsolódó fotókiállítása is. Nagy József a fényképezésre mint előadó-művészetre tekint, egybevonja és egybefonja a két művészeti ágat. Kiindulópontja egy ellentmondás: az előadások ideje feltartóztathatatlan, akárcsak az élet, míg a fénykép megállítja az időt és kimerevíti a pillanatot, akárcsak a halál. Nagy József fotókiállításának főszereplői a közlekedés áldozatául esett békák. Az egybegyűlteket Blaskó Árpád, a Kortárs Galéria igazgatója köszöntötte. A kiállítást Tolnai Ottó nyitotta meg:

– Ha a vajdasági magyar művelődési életre gondolok, Nagy József az egyik legnagyobb művészünk, és nagyon jó lenne, ha ezt mindenki tudná. Örömteli, hogy végig jelen lesz az idei Desirén, hiszen a fesztivál minden napján fellép. A kiállítással egybekötött performance a fesztivál érdekes és fontos momentuma. Ami a kiállítást illeti, hatalmas fotóanyagról van szó. A szabadkai majdnem kétszer akkora, mint a párizsi volt. Sok új képpel bővült. A képek nem állnak távol tőlem sem. Jómagam is láttam a poros bicikliutakon eltaposott békákat, amelyek azután megszáradtak. Úgy neveztük ezeket, hogy varangylemezek. Nagy József hazavitte a tetemeket és különböző tárgyakat társított melléjük. Ezeknek az ún. békalemezeknek megmaradtak a végtagjaik és úgy néztek ki, mintha valamilyen táncmozdulatot mutatnának be. Nagy József, mint táncművész, erre is felfigyelt. Meglátta benne a táncot és a koreográfiát is. Engem személy szerint némelyik béka operaénekesre emlékeztet. Művészileg forradalmi az, hogy Nagy József felállított egy eltaposott lényt. Amikor megkérdeztem tőle, hány békát szedett össze Magyarkanizsán, azt felelte háromszázat. Teljesen elképedtem. Nagy József már azzal is színházi gesztust tett, hogy az úton letérdelt ezekhez a békákhoz. Megkérdeztem, mit tett velük ezek után, azt mondta, finom kefével lesöpörte róluk a port. A képek által Nagy József szinte új életet lehelt a békákba és a közönség elé tárta nagy gesztusaikat, koreográfiáikat – hallottul egyebek közt Tolnai Ottótól.

A kiállításmegnyitó után Nagy József egymás után kétszer játszotta el a performance-ot, és a fesztivál idején a közönség több ízben is megtekintheti, mivel egyszerre kis számú nézőt fogad be. A fotókiállítás december 6-áig tekinthető meg.

A Desiré fesztivál szombaton a belgrádi Bitef Színház, Urbán András rendezésében készült M.I.R.A. című előadásával kezdődött, amely a Bitef Színház fennállásának a 30. évfordulója alkalmából jött létre, emléket állítva Mira Trailovićnak, a Bitef Fesztivál és a Bitef Színház alapítójának. A produkció végén a nézők szűnni nem akaró tapssal jutalmazták az előadást, a közönség még akkor is tapsolt, amikor a fények már kigyúltak a színházban.

A Desiré első két napján két mozgás- és táncszínházi produkciót is megtekinthettünk. Az egyik a párizsi Nacera Belaza társulatának Le Cercle, azaz A kör című előadása volt. A produkció során túlnyomórészt csak a táncosok sziluettjeit láthattunk, közben fontos szerepet játszott a zene, amely a nézőket szinte transzba repítette. Az előadás valójában azt kutatta, hogyan hatnak a hangok az emberi testre.

A másik a budapesti Hodworks, azaz Hód Adrienn 2007-ben alapított társulatának Délibáb című produkciója volt. A Délibáb egy gondolatébresztő előadás, amely egyszerre foglalkozik a mozgással és a mozdulatlansággal is. Nézése közben a közönségnek olyan érzése lehet, hogy a produkció két részre oszlik, viszont nem egy éles határvonal választja szét ezeket egymástól. Az előadás során hallhatunk a gyermekkorunkból ismert dalokat is, a produkció foglalkozik a magunktól megfogalmazott és kívülről ránk szabott kulturális és politikai élettel, a kortárstánc megsemmisítésével és pusztulásával, a tehetetlenség és a kiszolgáltatottság állapotával, a hitvesztéssel, a kudarccal, a mozdulat halálával, valamint a mindennapi érzéseink és elképzeléseink megkérdőjelezésével.

A közönség a Kortárs Galériában ma 18 órától is megtekintheti Nagy József performance-át. A Jadran színpadon 19-kor a török Dolap című produkciót játsszák, 21-kor a KDSZ-ben pedig a román Medeia fiai című előadást.