2024. április 23., kedd

Megemlékezések a Desirén

A M.I.R.A. című előadás nyitotta meg a KDSZ nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválját

Szombaton kezdődött Szabadkán a Kosztolányi Dezső Színház Desiré fesztiválja, amelynek nyitóelőadása a belgrádi Bitef Színháznak az Urbán András rendezésében készült M.I.R.A. című produkciója volt.

Az egyszerre vidám és szórakoztató, ugyanakkor szomorú és megrázó előadás a Bitef Színház fennállásának a 30. évfordulója alkalmából jött létre. A produkció Mira Trailovićnak, a Bitef Fesztivál és a Bitef Színház alapítójának a tiszteletére készült, és neki állít emléket.

A Desiré közönsége szemtanúja lehetett Mirjana Karanović, térségünk ünnepelt színésznője bravúros szereplésének, mellette Suzana Lukić, Anđela Jovanović, Isidora Simijonović és Gorica Regodić alkották a kiváló szereplőgárdát. Mira Trailović életrajza mellett az előadás a színházzal, a közízléssel, valamint a három évtized politikai folyamataival is foglalkozott. Urbán András elmondása szerint a produkció szólhat Miráról, vagy egy Miráról, de akár többről is, és a nevét akár kódként is értelmezhetjük.

A Desiré első napja nem csupán a Mira Trailovićról való megemlékezés jegyében telt. Urbán András, a KDSZ igazgatója a megnyitón arról is beszélt, hogy van, amikor az úgynevezett kisemberek, hétköznapi emberek is fontossá válhatnak. Ezzel a nemrég, százéves korában elhunyt Josip Tikvickire gondolt, akit Szabadkán színházi berkekben az alkotók és a közönség is csak Tikvicki bácsinak ismert. Tikvicki bácsi szenvedélyes színházrajongó volt, nem hagyott ki egy előadást sem, és nyitott volt az új színházi formák iránt is.

A Desiré első napján róla is megemlékeztünk.