2024. április 25., csütörtök

Húszezer pedagógus tüntetett Zágrábban

Több mint húszezer oktatási dolgozó tüntetett tegnap Zágrábban, a város főterén, magasabb béreket követelve. A Jelasics téri tüntetésre a zágrábiakon kívül az egész országból érkeztek résztvevők, csaknem kétszáz autóbusszal. A dobokkal, sípokkal és transzparensekkel felszerelt tömeg és a vidékről érkező autóbuszok az egész belváros forgalmát megbénították.

Forrás: Beta/Hina

Forrás: Beta/Hina

A horvát pedagógusok 31. napja sztrájkolnak. Kezdetben gördülő sztrájkot tartottak, vagyis mindennap más megyékben volt munkabeszüntetés, múlt kedd óta azonban általános sztrájkot hirdettek.

A sztrájk nyomására a kormány nemrég úgy döntött, három részletben hat százalékkal emeli jövőre a köztisztviselők és a közalkalmazottak bérét. A pedagógus-szakszervezetek azonban az úgynevezett illetményszorzók 3 százalékpontos emelését is követelik, mert szerintük az oktatási dolgozók fizetése így is elmarad a közszféra más területein dolgozókétól.

A kormány megígérte, hogy 2020. június 30-áig felülvizsgálja a jelenlegi bérbesorolási kategóriákat. Ha a rendelkezésre álló idő alatt ez mégsem sikerül, a pedagógus bértáblán belül két százalékponttal emelik az úgynevezett illetményszorzókat. A szakszervezetek azonban ezzel sem elégedettek.

Andrej Plenković kormányfő a sajtónak azt nyilatkozta: a kormány megértette a szakszervezetek üzenetét, és reményének adott hangot, hogy gyorsan sikerül megegyezniük.

Branimir Mihalinec, a középiskolai dolgozók szakszervezetének elnöke bejelentette: amennyiben sikerül megállapodni a kormánnyal, arról a következő két napban egyeztetni fognak a tagsággal.

„Ha a tagok elfogadják a kormány ajánlatát, csütörtökön véget ér a sztrájk” – mondta Mihalinec.