2024. április 18., csütörtök

Hatalmas ellentüntetést tartottak a hatóságok felhívására Iránban a "zavargások" ellen

Hatalmas tüntetést tartottak Teheránban a hatóságok felhívására a "zavargások" ellen a múlt heti tiltakozó megmozdulások után, amelyeket a benzinárak emelése váltott ki, és amelyekért az iszlám köztársaság külföldi "ellenségeit" vádolta.

"Ennek a háborúnak vége" - mondta Hoszein Szalami dandártábornok, a Forradalmi Gárda főparancsnoka a "Le Amerikával!", "Le Izraellel" és "Le a lázadókkal!" jelszavakat skandáló tömeg előtt.
"Legyőztétek az Arrogancia államait!"- tette hozzá a tábornok. Az iráni forradalmi szóhasználatban ezzel a kifejezéssel az Egyesült Államokat és a szövetségeseit illetik.
Teherán állítása szerint helyreállt a nyugalom a november 15-én kitört tiltakozó megmozdulások és erőszakcselekmények után, amelyeket a 2018 augusztusától újból bevezetett amerikai szankciók kiváltotta gazdasági válság közepette váratlanul bejelentette üzemanyag-áremelkedés váltott ki.
A hétfői nagygyűlés résztvevőinek számáról nem adtak pontos becsléseket, de a tömeg megtöltötte a Forradalom teret, és elárasztotta az odavezető sugárutakat.
A hatóságok által november 16-án lekapcsolt internet hétfő délutánig még mindig nem állt teljesen helyre.
Az iráni hatóságok szerint öten haltak meg a zavargásokban, de az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet több mint száz tüntető halt meg a rendvédelmi szervek fellépése következtében.
Az iráni vezetés napok óta hangoztatja, hogy a tiltakozó mozgalom, amelynek során benzinkutakat, rendőrkapitányságokat, mecseteket és középületeket támadtak meg, külföldről szervezett "összeesküvés" volt.