2024. március 29., péntek

Minden idők egyik legnagyobb műkincsrablása

A drezdai palota világhírű kincstárát fosztották ki

Tegnap hajnalban kirabolták a szász választófejedelmek és királyok drezdai palotájának kincstárát. A betörők antik ékszereket és drágaköveket loptak el a múzeumként működő uralkodói palota (Residenzschloss) kincstárának, Grünes Gewölbe (Zöld boltozat) elnevezésű épületrészéből.

A páratlan történelmi emlékeknek és felbecsülhetetlen értékű műtárgyaknak otthont adó épületbe a tolvajok hajnalban egy ablakon keresztül lopakodtak be, azt követően, hogy az épület közelében felgyújtottak egy áramelosztó állomást, aminek következtében a környék áramellátása átmenetileg szünetelt.

A Grünes Gewölbe (Zöld boltozat) épületrészbe két ismeretlen hatolt be kora reggel. Az egyik ráccsal védett ablakon (miután a rácsot felfeszítették, az ablakot pedig betörték) keresztül jutottak be a terembe, amelyben drágakövekkel díszített ékszerek voltak kiállítva. A rabolók összetörték az egyik vitrin üvegét, onnan három garnitúra ékszert emeltek el és távoztak – közölték a drezdai rendőrség és a múzeum vezetőségének tájékoztatóján.

A múzeum riasztórendszere működött, az őrök a biztonsági kamerákon keresztül látták a rablást és értesítették a rendőrséget. Az első járőr a riasztás utáni ötödik percben érkezett a helyszínre, de az elkövetőknek addigra sikerült elmenekülniük. Röviddel a történtek után egy drezdai utcában kiégett egy autó. Valószínűsíthető, hogy a betörők azzal menekültek el a múzeumtól, majd felgyújtották és hátrahagyták.

A betörés előtt az épület közvetlen közelében kigyulladt egy áramelosztó állomás, aminek következtében fennakadások keletkeztek a környék áramellátásában, így az utcai világítás sem működött a bűncselekmény idején.

Mindhárom ellopott garnitúra a XVIII. századból való, együtt nagyjából 100 tárgyból, gyémánttal, rubinttal, zafírral díszített ékszerekből áll. A műtárgyak egyenkénti értéke nem kiemelkedően magas, Európában azonban egyedülálló gyűjteményt alkotnak, együtt, garnitúraként felbecsülhetetlen értéket képviselnek – emelte ki Marion Ackermann, a drezdai szász állami műgyűjtemények (Staatliche Kunstsammlungen Dresden) főigazgatója.

A bűncselekményt elítélte Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök, aki hangsúlyozta, hogy nem csupán az állami műtárgygyűjteményt lopták meg, hanem „minket, szászokat”. A kincstárban olyan értékeket őriztek, amelyekért Szászország évszázadok alatt keményen megdolgozott, és nélkülük nem lehet megérteni a szász történelmet – tette hozzá.

A palota, és benne a kincstár 1945 februárjában légitámadás következtében szinte a teljes drezdai belvárossal együtt romba dőlt és kiégett. A helyreállítás az ezredforduló után fejeződött be, a kincstár 2006 óta volt újra látogatható.