2024. április 24., szerda

Pöttyös bál

Több mint háromszáz részvevője volt az újvidéki ifjúsági bálnak (Fotó: Ádám Jennifer)

Több mint háromszáz részvevője volt az újvidéki ifjúsági bálnak (Fotó: Ádám Jennifer)

Csaknem háromszáz fiatal részvételével zajlott le Újvidéken, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ nagytermében a már hagyományosnak számító ifjúsági bál. A kiváló hangulatú mulatság mögött a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ szervezetének csapata áll. Ez alkalommal a bál a pöttyös tematika köré épült fel. A szervezők igyekeztek minél több pöttyös dekorációt megjelentetni a terem díszítésekor. A táncmulatságra érkező lányok is szívesen bújtak pöttyös ruhába, a fiúk pedig inkább a pöttyös kiegészítőket részesítették előnyben. A pöttyös ingek mellett sokan a pöttyös nyakkendőre, illetve csokkornyakkendőre szavaztak.

Hatvani Petra és Teleki Attila együtt érkezett a bálra. Elmondásuk szerint nagyon elégedettek voltak a hangulattal. Mivel mindkettőjük kedveli a pöttyös rahadarabokat, ezért külön örültek ennek a témának. Attilla hozzátette, már három éve rendszeresen részt vesz az itteni bálakon. Kiemelte, hogy mindig kiváló a hangulat, valamint ez egy remek alkalom az ismerkedésre:

– Nem elősször látogattam el a szervezet rendezvényére. Egyetértek, azzal, hogy  a bál a fiatalok számára teret biztosít a szórakozásra, illetve tökéletes hely az ismerkedésre. Úgy gondolom, a bállal egy kulturált szórakozási lehetőséget kínálnak. Kifejezettem tetszik, hogy néhány éve igyekeznek tematikát is adni a bálnak.

Botka Csba (Fotó: Ádám Jennifer)

Botka Csba (Fotó: Ádám Jennifer)

Botka Andrea (Fotó: Ádám Jennifer)

Botka Andrea (Fotó: Ádám Jennifer)

– Elsődlegesen a fiatalok igényeit vesszük figyelembe. Úgy vettem észre, manapság a fiatalok zenei ízlése változatos, így nyitottak a mulatós zene iránt is. Mivel Újvidéken ritkán szerveznek magyar bálakat, ezért szervezetünk fontos szerepet tölt be ezen a téren is – mondta Botka Andrea, a bál egyik szervezője. Kiemelte, szinte minden alkalommal szervezett buszt indítanak, amely Vajdaság számos településérül összegyűjti a fiatalokat.                                                                 

A Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ (VMIK) több éve működő közhasznú ifjúsági civil szervezet. A 2001-ben alakult szervezet célja a vajdasági magyar fiatalok érdekképviselete, aktív polgári részvételre való ösztönzése. A szervezet tagjai aktívan tevékenykednek Vajdaságban, és évről évre többet hallhatunk róluk.                                                                                   

Az ifjúsági szervezet októberi közgyűlésén a csapat egyhangúlag Botka Csabát választotta meg a VMIK új elnökének. Csaba elmesélte, hogy a szervezet célja összehozni a magyar fiatalokat. Programjaikon keresztül segítséget és lehetőségeket nyújtanak. A bál szervezése mellett tevékenységi körükbe tartoznak különféle képzések és az ifjúsági etno táborok szervezése.
Programjaikat képezik az ismeretterjesztő előadások, vitafórumok, társasestek, különféle vetélkedők, ifjúsági találkozók, képzések és egyéb rendezvények.

Hatvani Petra és Teleki Attila (Fotó: Ádám Jennifer)

Hatvani Petra és Teleki Attila (Fotó: Ádám Jennifer)

– Ifjúsági képzéseinket mindig nagy érdeklődés övezi. Ezek kiscsoportos képzések, amelyek  20–25 főt jelentenek. Interaktív programok útján igyekezünk használható tudást kínálni a jelentkezőknek. Elismert előadókat hívunk meg, akiknek sokéves szakmai tapasztalatuk van. Magyarországon az ilyen képzések nagyon elterjedtek. Ott az  üzletemberek komoly összegeket fizetnek azért, hogy részt vehessenek a programon. Mi pályázatok segitségével érjük el az előadót, és egy jelképes összegért a mi fiataljaink is részt tudnak  venni az előadásokon – mondta az elnök. Kiemelte, ezek a képzések nagyon hasznosak, olyan plusz tudást adnak a résztvevőknek, amit az egyetemen nem feltétlenül, vagy inkább nem tanulnak meg. Azonban a  munkapiac vonatkozásában mindenféleképpen fontosak. A képzések között volt már önfejlesztés, pályázatírás, a legutóbb pedig a testbeszédről és a munkahelyi viselelkedésről tanulhattak a jelenlévők.

A jó hangulatról a temerini Branch együttes gondoskodott (Fotó: Ádám Jennifer)

A jó hangulatról a temerini Branch együttes gondoskodott (Fotó: Ádám Jennifer)

Vidám társaság (Fotó: Ádám Jennifer)

Vidám társaság (Fotó: Ádám Jennifer)

Csaba az Ifjúsági Etno Tábort emelte még ki legfontosabb programjukként. A néhány napos tábort minden év júliusában tartják meg. A táborlakók rengeteg önfeledt, vidám pillanatban, élményben résszesülnek minden évben a Hajdújáráshoz közeli Róka-tanyán. A fiatalokat számos műhelymunkával várják. Kipróbálhatják a kézműves és más hagyományos foglalkozásokat, amelyeket elődeink űztek.  Belekóstolhatnak a nemezelés, bőrműveskedés, gyékényfonás és szövés világába. Továbbá ékszert is készíhetnek gyöngyből, süthető gyurmából, rézből, valamint lószőrből is. Ezenfelül lovagolhatnak, csónakázhatnak a tanya melletti tóban, kipróbálhatját az íjászkodást, önismereti tréningeken és csapatjátékokban vehetnek részt. Esténként hangulatos koncerteket tartanak a rendezők a szemet gyönyörködtető tábortűz mellett.

A szervezet büszke lehet tekékenységére, az évről évre megtartott rendezvényekre. A csatlakozni vágyókat mindig tárt karokkal fogtadják. A szervezet szívesen látja azokat a fiatalokat, akik szeretnék magukat kipróbálni, illetve egy családias közösséghez tartozni. Mivel nagy  hangsúlyt  fektetetnek  az együttműködésre is más szervezetekkel, intézményekkel, így a Kárpát-medencén belül több kisebbségi magyar szervezettől kapnak  meghívásokat különböző ifjúsági találkozókra, konferenciákra. Ezáltal számos lehetőség kínálkozik az utazásra is. Nem utolsó sorban pedig nagyon fontos a magyar fiatalság összefogása  itthon, Vajdaságban, a kultúránk megőrzése és hagyományaink ápolása miatt.