2024. április 16., kedd

Borban a fejlődés

Palicsra és Szabadkára látogatott a szerb államfő – Aleksandar Vučić a Prosperitati Alapítvány által támogatott üzemeket tekintette meg

Aleksandar Vučić szerb államfő szombaton Szabadkára és Palicsra látogatott, a Goodwill Pharma Kft.-t és az Andex lepárló és gyümölcs- és zöldségfeldolgozó Kft.-t, azaz a valamikori Palicsi Pincegazdaságot tekintette meg Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke társaságában. Mindkét üzem a Prosperitati Alapítvány támogatásaiból kezdhette meg működését.

Az államfő és a tartományi parlament elnöke a palicsi látogatáson (Gergely Árpád felvétele)

Az államfő és a tartományi parlament elnöke a palicsi látogatáson (Gergely Árpád felvétele)

Vučić elsőként a szabadkai Goodwill Pharma gyógyszergyárat nézte meg, később pedig Palicsra látogatott az Andex Kft.-be. Az egykori pincegazdaság helyén épült Andex vállalat értéke 11,5 millió euró, korszerű gépsorokkal felszerelt csarnokai vannak, hűtőháza 7 ezer négyzetméteres, amely 6 ezer tonnányi fagyasztott áru befogadására alkalmas. A cég 11 új terméket dobott piacra: különféle pálinkákat és más tömény italt.

A lepárlóüzem feldolgozási kapacitása 3 millió liter évente, területe pedig 11 ezer négyzetméter feldolgozási és tárolási befogadóképességgel rendelkezik. Branislav Ličina, az Andex vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, mintegy 180 beszállítóval kötöttek szerződést a régióban, terveik szerint több mint 50 fajta terméket értékesítenek majd a termelés első évében a hazai piacon és a régióban.

– Olyan márkatermékeket fejlesztettünk ki, amelyekkel konkurensek leszünk a világ vezető gyártóival. Arra törekszünk, hogy az EU piacán is megjelenjünk, és versenyképesek legyünk a világpiacon – nyilatkozta a média képviselőinek az ügyvezető igazgató.

Aleksandar Vučić elismerően szólt mindkét vállalatról, majd külön köszönetet mondott Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek a megvalósításokért. Elmondása szerint ezek a fejlesztések jelentősen hozzájárulnak az egész ország gazdasági fellendüléséhez. Kiemelte, hogy a hazai borászat jelentősen fejlődött az elmúlt pár évben, és folyamatban van a nemzeti borászati stratégia kidolgozása.

– Növekszik a borfogyasztás és a bor iránti kereslet. Sok szerbiai borász és pálinkakészítő vett részt az idei sanghaji kiállításon, és remélem, hogy Kínával is még több szerződést írhatunk alá. Ez nagyon fontos előrelépés Szerbia gazdasága számára. A gazdaság fejlődésének mértékét Európában a borászat fejlesztésével mérik. Ezt láthatták például 2005 és 2009 között Bulgáriában, láthatták Romániában 2009 és 2014 között, ma pedig láthatják a szerbiai borászat hatalmas előrelépését, amely a minőség tekintetében hétmérföldes léptekkel fejlődik – mondta az államfő.

Pásztor István a beszédében kiemelte, hogy a két nagy vállalaton keresztül szándékozta megmutatni az államfőnek a Prosperitati Alapítvány gazdaságfejlesztési programjának sikerét az elmúlt négy év tevékenysége során. Hangsúlyozta, hogy mintegy 300 millió eurós befektetési lendületet hoztak ebbe a térségbe, ebből 150 millió eurót az alapítványon keresztül biztosítottak a pályázók számára a magyar állam támogatásával, 150 millió pedig az önrész és a hitelkonstrukció.

– Több mint 3000 munkahelyet hoztunk létre, és több ezer munkahelyet erősítettünk meg. Tizenkét és fél ezer sikeres pályázónk volt nyolc pályázati körben a 48 pályázati lehetőség keretében – jelentette ki Pásztor István, majd hozzáfűzte, hogy olyan vállalkozói réteg alakult ki, amelynek van víziója a saját üzletével kapcsolatban.

– A politikának az a feladata, hogy a lehetőségek biztosításával elősegítse ezeknek az elképzeléseknek a megvalósulását. Mindig azt szoktam mondani, hogy ez egy olyan erőfeszítés, amellyel mi ahhoz járulunk hozzá, hogy a szülőföldünk boldoguljon és fölemelkedjen. Azt gondolom, hogy Szerbia a szülőföldünk olyan térsége, ahol emberhez méltóan lehet élni, és a politikának az a feladata, hogy ebben segítse a vállalkozókat, a munkavállalókat. Ez a fejlesztés mindenkinek jó, az államnak, a vállalkozóknak, az alkalmazottaknak és a beszállítóknak – jelentette ki Pásztor István, majd hozzátette, hogy a jövőben is folytatni szeretnék ezt az erőfeszítést, remélve, hogy a pozitív visszajelzések erősödni fognak, mivel a gazdaságfejlesztési támogatás jelentősen hozzájárul a szülőföldön való boldoguláshoz.