2024. április 20., szombat

Szárnyalunk tovább

Kitüntették Gergely József természetfotóst

Három évtizedes fennállását ünnepli a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület. Az Egység felújított székházában megtartott díszülésen megemlékeztek a szervezet kezdeti tevékenységéről, és elismerésben részesítették az alapító tagokat. 

Aranyplakettet kaptak: Marko Tucakov, Gergely József, Purger Jenő és Slobodan Puzović (Fotó: Ótos András)

Aranyplakettet kaptak: Marko Tucakov, Gergely József, Purger Jenő és Slobodan Puzović (Fotó: Ótos András)

Aranyplakettel tüntették ki Gergely József ornitológust és természetfotóst is. Lapunk munkatársa a kezdetektől elkötelezett tagja a szerbiai madarászok szervezetének. A zentai ornitológus a nyolcvanas évektől napjainkig számos rendezvény szervezésében vállalt szerepet, jelentős lapok publikálták elismert fotóit, és a mai napig részt vesz a terepi munkában is.

– Mi alapítók büszkék vagyunk arra, hogy önerőből és elkötelezettségből egy olyan szervezetet hoztunk létre, amely manapság jelentős szerepet tölt be nemzetközi szinten is. Annak idején a helyi madarász egyesületeket és környezetvédelmi csoportosulásokat fogtuk össze, és megindítottuk a Gólya nevű évkönyvet, amelyben észrevételeinket közöltük. Az évek során így jelentős adatbázis jött létre, amely az unió felé közeledve mind nagyobb jelentőséggel bír. A BirdLife International ernyőszervezet irányításával ugyanis készül a nemzetközi jelentőségű élőhelyek meghatározása Európában, amelynek szerbiai vonatkozását a szervezetünk készítette el. A korábbi 40 jelentős madártani élőhely helyett most már hetvenet jegyzünk országunkban. Egyesületünk a hazai tudományos intézményekkel is szorosan együttműködik, így az évek folyamán elkészítettük a szerbiai madarak vörös könyvét is, amely az itt élő, veszélyeztetett fajokról szól – sorolta a zentai ornitológus az egyesület jelentősebb sikereit.

A Magyar Szó lapkiadó munkatársa mellett aranyplakettet kapott még dr. Purger Jenő, dr. Slobodan Puzović és Marko Tucakov is, de számos egyesületnek, szervezetnek és személynek is megköszönték a több évtizedes munkát.

Az ünneplőket Milan Ružić, a Szerbiai Madártani és Madárvédelmi Egyesület elnöke köszöntötte. – Az ifjú nemzedék nevében mondhatom, hogy az elődeink munkáját megbecsülve, és az új kor lehetőségeit kihasználva szárnyalunk tovább – ígérte a szervezet fiatal vezetője.

Ezt követően Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület képviselője videojegyzet formájában kívánt boldog születésnapot az egybegyűlteknek. Hangsúlyozta a magyarországi és a szerbiai szervezet évtizedes együttműködésének fontosságát. Kiemelte, hogy a két szervezet határon átívelő együttműködése példaértékű, nemzetközileg is elismert sikereket érnek el. Az évfordulót számos nemzetközi szervezet tagjai is megtisztelték jelenlétükkel, többek között a BirdLife International is.