2024. április 25., csütörtök

Az olajrepce elvitte a pálmát

A topolyai község területén az idén 18-19 mázsa olajrepce termett holdanként – A búza mintegy 15 ezer hektáron szépen fejlődik

Szerbiában még vetik a búzát. Elsősorban az ország középső részén a növénytermesztők most szeretnék bepótolni, amit az optimális időszakban nem sikerült elvetni. Országos szinten az utóbbi hét évben a kenyérgabona vetésterülete 550 és 650 ezer hektár között váltakozott, és jó eséllyel az idén is valahol ebben a sávban lesz. Vajdaságban többnyire már befejeződött a gabona vetése, és a parcellák az elmúlt napok esőzései után most szépen zöldellnek.

Az idén nagyon nehezen indult el az őszi vetés, mert szárazsághullám sújtotta a vidéket, s emiatt nehéz volt előkészíteni a magágyat, az őszi szántás sok helyen el is maradt, mivel a talaj a mélyebb rétegekben száraz volt, a teteje pedig göröngyös.

A topolyai és a kishegyesi községek területén a Mezőgazdasági Szaktanácsadói Szolgálat illetékesei szerint befejeződött a vetés, és a búza már mintegy 15 ezer hektáron zöldell. A szakszolgálatok becslése szerint azonban továbbra is dívik a padlásról vetés. Az idén ősszel elvetett búzának csak megközelítőleg a fele lehetett fémzárolt, minőségi mag. A termelők szerint ez egészen addig így lesz, amíg az állam nem ad támogatást a minőségi vetőmag beszerzésére is.

A topolyai községben az olajrepce nevezhető valójában az idei év nyertesének, ugyanis a termelőknek végül holdanként átlag 18-19 mázsányit sikerült betakarítani. Ez a 41 dináros felvásárlási ár mellett még némi nyereséget is hozott a gazdálkodóknak – állapította meg Tomik Nimród, a községi tanács mezőgazdasági reszortfelelőse. A búza ára 18 dinárról indult, majd ennél is alacsonyabb szintre süllyedt, s csak az utóbbi időben emelkedik. Aratás idején holdanként 25-40 mázsás hozamokról számoltak be a termelők, átlagban 32 mázsát teremhetett. Ami a napraforgó árát illeti, úgy néz ki, hogy az utóbbi években 30-31 dináron stabilizálódott. Azok, akik holdanként 20 mázsa vagy ennél nagyobb hozamot tudtak megvalósítani, némi nyereséget is elkönyvelhettek. Hibrid fajták termesztésével és jó agrotechnikával egyébként ezt sikerült is némelyeknek elérni. Akiknek viszont ennél rosszabbul termett ez az olajnövény, azok az idén nem dicsekedhetnek nagy haszonnal. Az idei évről azt is elmondta, hogy az árpa átlagban ismét jobban termet a búzánál.

A reszortfelelős azt is elmondta, hogy az olajrepce vetését sokan már augusztusban megkezdték, amikor volt egy kis nedvesség a földben, és kedvezőek voltak a feltételek a talaj elmunkálásához, valamint a növények csírázáshoz, ugyanis az aprócska magvak csak megfelelő körülmények között, nedves talajban képesek megfelelő számban csírázni. Akik idejében elvetették, növényeik szépen fejlődtek, talán mostanra egy kicsit túlfejlettek is. A meleg ősz pedig szeptemberben és októberben kedvezett a rovaroknak, több helyen már kétszer is vegyszeresen kellett védekezni ellenük.