2024. április 24., szerda

Ösztöndíj az elsősöknek

Anyaországi segítséget kaptak a magyarul tanuló elsősök Kishegyesen és Bácsfeketehegyen

A Rákóczi Szövetség képviselői Kishegyes községben is kiosztották a szövetség ösztöndíját, a magyar tannyelven tanuló elsős diákoknak. Bácsfeketehegyen 15 elsős kapott ösztöndíjat, Kishegyesen pedig 34.

Petrovai László üdvözli a kishegyesi diákokat és szüleiket (Fotó: Lakatos János)

Petrovai László üdvözli a kishegyesi diákokat és szüleiket (Fotó: Lakatos János)

Az ünnepélyes átadáson és szerződésaláíráson többek között jelen volt Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke, valamint a községi tanács tagjai. A bácsfeketehegyi átadáson jelen volt Rúzsa önkormányzat polgármestere, Sánta Gizella is. Rúzsa község is támogatja a programot, és a polgármester személyesen adta át a felajánlásokat.

Petrovai László, a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programokért felelős igazgatója arról számolt be a médiának, hogy a szövetség 2004-ben indította be iskolaválasztási programját a Felvidéken.
– A program elindítói azt szerették volna elérni, hogy minél több magyar család anyanyelvű oktatást válasszon a gyermekének. Nemcsak a színmagyar, hanem a vegyes családok is. Ez minden határon túli magyar régióban kihívást jelent. A program pozitív eredményeket mutatott, s így egyre bővült. 2013 óta van jelen Vajdaságban, szórványprogramként indult. Az idei év az első, amikor a teljes Vajdaság része ennek a programnak. Az idén ősszel 9000 kisdiák részesül ösztöndíjban, az ösztöndíjátadás nak pedig az a különlegessége, hogy mindenhol személyesen adjuk át. Érdemes megemlíteni a program támogatóit, hiszen ez nem egy hatalmas összeg, 10 ezer forint, viszont sokkal nagyobb érték, ahogy ez a kezdeményezés létrejött és működik. Ezt a programot rengeteg hétköznapi magyar ember, vállalkozó támogatja. Emellett van 500 magyarországi önkormányzat, amelyek évek óta segítik a programot, akárcsak cégek, országgyűlési képviselők, államtitkárok, miniszterek. A támogatók mindezt azért teszik, mert fontos számukra a határon túli magyarság ügye, s fontos az, hogy minél többen válasszanak magyar iskolát a gyerekeknek – mondta az igazgató, majd hozzáfűzte, hogy a támogatók az ösztöndíjjal azt a jó és felelős döntését szeretnék elismerni a szülőknek, hogy magyar tannyelvű iskolát választottak gyereküknek.