2024. április 24., szerda

Csókáról még nem viszik el a szemetet

A Regionális Hulladéktároló próbaüzeme egy évig tart – Új szemétszállító beszerzésére van szükség Csókán

A Békova közelében létesített Szabadkai Regionális Hulladéktároló építése már évekkel ezelőtt befejeződött, majd többszöri halasztás után idén júliusban megindult a próbaüzem, amely egy évig fog tartani. Szeptemberben az illetékes tartományi környezetvédelmi titkárság is jóváhagyta a próbaüzemet.

Csóka mellett egész nyáron füstölgött a szeméttelep (Fotó: Gergely József)

Csóka mellett egész nyáron füstölgött a szeméttelep (Fotó: Gergely József)

Szabadkáról, Magyarkanizsáról, Topolyáról és Zentáról már folyamatban van a háztartási hulladék elszállítása a Szabadkai Regionális Hulladéktárolóba további feldolgozásra, ahova hetente mintegy száz tonna szemetet szállítanak el, amelyet ott fel is dolgoznak. Magyarkanizsán, Topolyán és Zentán a megépült átrakodóállomásokon rakják kamionokra a háztartásokból kikerülő szemetet, míg Csókán, Kishegyesen és Törökkanizsán újrahasznosító udvarok vannak.

Amint azt Oláj Tibor, a csókai községi képviselő-testület elnöke elmondta, a legutóbbi testületi ülés napirendjén szerepelt a Szabadkai Regionális Hulladéktároló idei ügyviteli programjának a módosítása. Jóváhagyták az idei költségvetési eszközök felhasználásáról szóló külön programot.
– Csókáról még nem viszik a szemetet a zentai átrakodóállomásra, mivel a kommunális vállalat jelenlegi tehergépkocsija erre nem alkalmas, túl alacsony. A környezetvédelmi minisztériumnál pályázik az önkormányzat egy új szemétszállító teherautó beszerzésére, amellyel már megoldható lesz a hulladék átrakodása Zentán. Amíg tart a próbaüzem a Szabadkai Regionális Hulladéktárolóban, addig nem valósítanak meg bevételt a kiválogatott és másodlagos nyersanyagként újrahasznosítható hulladékból. Emiatt a hulladéktárolót alapító hét községnek kell minden kiadást lefedni, így a próbaüzem költségeit is. Csóka község összesen 2,5 millió dinárt fordít a Szabadkai Regionális Hulladéktároló idei üzemköltségeire. A költségek egy részét már beterveztük az idei községi költségvetésbe, a módosított ügyviteli program finanszírozásához azonban növelni kell a költségvetés kiadásait. A községi büdzsé megnöveléséről a községi képviselő-testület következő ülésén döntünk – hangsúlyozta Oláj Tibor.