2024. április 24., szerda
EGY EZOTÉRIAI TANÁCSADÓ NAPLÓJÁBÓL

Írásterápia

A rovatban részleteket találhatnak azokból a beszélgetésekből, amelyeket az eltelt 20 év folyamán jegyeztem fel. Minden történet valódi, csak a neveket változtattam meg a klienseim iránti diszkréció miatt. Bizonyára mindenki talál majd valami hasznosat a maga számára.

– Nagyon megfogott az a gondolat, amit a múltkori beszélgetésünkkor említett, hogy próbálkozzak meg az írásterápiával. Azt mondta, hogy általa változtatni tudok saját jellememen, vagy egy olyan viselkedésmintától szabadulhatok meg, mely engem korlátoz, sőt némi gyakorlással be tudok vonzani bizonyos dolgokat az életembe azáltal, hogy változni fog a jellemem. Legyen szíves, fejtse ki pontosan, hogy miről is van szó, mivel ilyesmiről még nem hallottam.

– Igen, az írásterápia egy újabb módszer. Bizonyára mindenki hallott már a grafológiáról, amely azzal foglalkozik, hogy a kézírásból valakinek a jellemét, hangulatát, érzelmeit, gondolatmenetét, viselkedését, sőt betegségeit is ki lehet olvasni. Kevés igazi grafológus van, sajnos a törvényszéki grafológusok sem eléggé képzettek. Nos, az írásterápia ebből a tudományból fejlődött ki. Ha a jellem látható a kézírásból, s egy viselkedésmintát meg akarunk változtatni magunknál, akkor miért ne működne visszafele is a dolog? Ha huzamosabb ideig úgy írunk, mint azok, akiknél az a jellem megvan, akkor az írás hatására valami változik bennünk, s tényleg elsajátítjuk azt a viselkedést, amire vágyunk.

– Ez valójában logikus. De mennyi ideig kell írni, s mennyit kell írni, hogy átalakuljon a személyiségünk? Hogyan tudok egyszerre csak másképpen írni?

– Először is elő kell vegyen egy sima papírt, tehát nem vonalasat, nem kockásat, s írott betűkkel leírni, egyszerű golyóstollal (örökíróval), egy olyan szöveget, melyet sehonnan sem másol, hanem a gondolatok szabadon szárnyalnak. Bármiről írhat, több mint fél oldalt, s írja is alá. Tartsa meg majd ezt a lapot. Ezután elmondja nekem, hogy mi az ön problémája, mit szeretne a jellemével kapcsolatban változtatni, s azt is, hogy mi az ön problémája az életben, mi van, s mit szeretne. Néha látnom kell az írást, de van, amikor meg tudjuk oldani anélkül is. Több mindent analizálunk az írásban, s összesen egyszerre csak öt dolgon változtathatunk. Tehát nem kell az egész kézírást egyszerre megváltoztatni, csak néhány elemet. A kívánt eredmény elérése érdekében negyven napig folyamatosan, tehát minden áldott nap legalább fél órát kell írni az új kézírással. Ennyi kell, hogy egy új szokás beidegződjön, de ha lehet, akár rövidített formában folytathatjuk három hónapig, hogy a változás mélyebb és tartós legyen. Ha szükségét látjuk több változásnak, akkor a negyven nap után újabb 5 elemet változtatunk, ezt is 40 napon keresztül, használva továbbra is az újonnan elsajátított változásokat. Tehát, megfigyeljük a következő elemeket:

1. milyen szélesek a margók, vagyis mennyi helyet hagyunk el az írás és a lap széle között, fönt, jobbról, balról és alulról

2. mekkora betűkkel írunk, naggyal, közepessel vagy apróval

3. milyen az aránya a középső sávnak a fönti sávval és az alsó sávval

4. milyen szélesek a hurkok a felső és alsó sávban

5. egyenesek-e a sorok, esetleg fölfelé vagy lefelé mennek

6. mekkora a hely a két szó között

7. egy szón belül minden betű teljesen össze van-e kötve a másikkal, vagy némelyik egyedülálló

8. az ékezetek pont a helyükön vannak-e

9. az ékezetek figyelmesen pont alakban vannak-e, ott ahol erre szükség van, esetleg egy vízszintes vonallal van helyettesítve

10. melyik irányba húzza meg az egyes vonalat, lentről fölfelé vagy fordítva, balról jobbra, vagy fordítva

11. merre dől az írás, jobbra, balra, vagy egyenesen állnak-e a betűk

12. ha ránéz az írásra, sok szöglet van-e benne, vagy inkább hullámos

13. milyen erősen nyomja rá a tollat (meglátszik-e a kidomborodás a másik oldalon, vagy éppen csak, hogy megérinti a papírt)

14. egyes betűket hogyan ír, például milyen magasan, milyen hosszan s merre húzza meg jobban a „t” betűn a vonalat, vannak-e hurkok az „o” betűn, esetleg nyitottak, vagy szép gömbölyűek stb.

Ezek a legfontosabb szempontok, s mindennek megvan a jelentősége. Minden betű pontosan megvan, hogy mire hat ki, így tudom önnek megmondani, hogy melyiken kell változtatni. Tehát, amikor megbeszéltük, hogy min szeretne változtatni, s mit szeretne elérni, akkor mondok önnek 2-3 változtatást, amely az első 13 pontra vonatkozik. Tehát nem változtatja meg egyszerre mindet, csak a 2-3 legfontosabbat 40 nap alatt. Ha van több dolog, melyen változtatni szeretne viselkedésében, akkor majd a következő 40 napban kap még néhány változást. Ezenkívül, kap 2-3 betűt, amin változtatni fog, tehát ahogyan említettem, meglesz az 5 változás. Mindennap 2 papírlap mindkét oldalát kell teleírni! Három-három sort kell naponta írni a kiválasztott betűkből, mind a kisbetűkből, mind a nagybetűkből. Ezután egy sort kell írni olyan szavakból, melyek az adott betűvel kezdődnek, majd egy sort olyan szavakból, melyek ilyen betűvel végződnek, s egy sort olyan szavakból, melyekben benne van ez a betű. A fennmaradt helyet pedig tele kell írni, lassan, odafigyeléssel kell ezt tenni, közben ügyelni kell a módosításokra is, például a margóra, vagy a betűk nagyságára, vagy a szavak közti hézag nagyságára stb., vagyis arra a néhány módosításra, amit megbeszéltünk. Írhat ön a napi eseményekről, gondolatairól, érzelmeiről, akár pozitív állításokat is tartalmazhat ez a kézírás.

– Konkrétan, milyen tulajdonságokon lehet változtatni?

– Szerintem mindenen. Kezébe veheti élete irányítását, olyan jövőt teremthet magának, amilyet szeretne. Megszabadulhat mások fennhatósága alól, önbizalomhiánytól, bizonytalanságtól és szorongástól, az önpusztító viselkedéstől, szerezhet kitartást, növelheti vagy csökkentheti érzelmeit, indulatait, önállóbb lehet, fejlesztheti intuícióját, kifejezésre juttathatja adottságait, talentumát, ön tud majd dönteni, nem pedig mások irányítják továbbra is az életét. Segíthet akkor is, ha elfojtotta lénye egy részét, ha energiáját visszatartotta, ha újra és újra visszaesett ön, s csak egy pontig tartott ki eddig.

– Nem is várnék tovább, leírom a levelet, s benne lesz a konkrét kívánságom is, hogy min is szeretnék változtatni, mi a problémám. Levélben, vagyis postán küldjem el önnek, vagy a telefonon lefényképezve, viberen, e-mailben vagy messengeren?

– Ahogy önnek megfelel, várom a kézírást!