2024. április 20., szombat

Hazatérhet a nagybecskereki matróz

A vajdasági matróz kalóztámadást élt át a Guineai-öbölben

Az Egyenlítői-Guinea közelében mindennaposak a kalóztámadások, ám ritkán történik meg, hogy szerb állampolgár is az események tanúja legyen. November 20-án azonban egy nagybecskereki matróz is szolgált azon a kereskedelmi hajón, amelyet kalóztámadás ért a Guineai-öbölben. 

A hajó az amerikai ExxonMobil kőolajkitermelő vállalat tulajdona és a tengeri fúrótornyokat látja el Egyenlítői-Guinea környékén. A Blic a külügyminisztériumtól szerzett nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt írja, a támadás akkor történt, miután a hajó elhagyta a kőolajkitermelő platformot és Luba kikötője felé indult. Az elsődleges értesülések arról szóltak, hogy a kalózok a nagybecskereki Aleksandar Tereket is elrabolták. Ezt később cáfolták, s a belgrádi média azt közölte, hogy a szerb matróznak sikerült megszöknie vagy elrejtőznie a kalózok elől és már úton van hazafelé.

A Blic híre szerint a pannon tengerész már tíz éve dolgozik óceánjárókon. Kotorban végezte a tengerészeti akadémiát, s az amerikai ExxonMobil cég mellett, amelynek hajóján a támadás pillanatában szolgálatot teljesített, turistahajókon, így a világkörüli hajóutakat szervező MSC vállalat hajóin is dolgozik.