2024. április 19., péntek

Államelnökök találkozója Újvidéken

A Fiatal Vezetők Regionális Konferenciáján vett részt a szerb, a szlovén és a macedón államfő

Háromnapos konferencián vesznek részt a Nyugat-Balkán fiatal vezetői Újvidéken. A negyedik alkalommal megrendezett tanácskozás második napján, szombaton Aleksandar Vučić szerb államelnök, Borut Pahor szlovén és Sztevo Pendarovszki macedón államfő is tiszteletüket tették. 

Államfők a Fiatal Vezetők Regionális Konferenciáján (Fotó: Ótos András)

Államfők a Fiatal Vezetők Regionális Konferenciáján (Fotó: Ótos András)

A Hotel Parkban megrendezett eseményen több mint 200 társadalmi szerepvállalástól vissza nem riadó fiatal várta a három ország vezetőit, hogy aktuális politikai kérdésekről tárgyaljanak.

A régió egyik legnagyobb problémája a fiatalok elvándorlása – emelte ki a találkozón Aleksandar Vučić. A szerb államfő szerint a nyugat-balkáni országok a hivatalos adatok mögé bújva szőnyeg alá söprik a problémát. Önámítással azonban nem lehet fejlődni, a fiataloknak ugyanis gazdaságilag stabil és biztonságos légkört kell teremteni ahhoz, hogy a régióban maradjanak – mondta a szerb államelnök. Kiemelte, hogy ez a célja az úgynevezett „Kis-Schengen” kezdeményezésnek is. Az uniós vezetők által sokat bírált nyugat-balkáni összefogás a szabadságelveken alapszik, és nem szeg meg semmilyen előírást – hangsúlyozta Vučić.

A szerb államelnökkel Sztevo Pendarovszki macedón államfő is egyetértett. Szerinte a fiatalok ittmaradását leginkább az szolgálja, ha a régió országai elkezdik használni a saját forrásaikat, folytatják az önállóságra való törekvéseket és egy „kis Európa” létrehozását célozzák meg a térségben.

A Kis-Schengen kezdeményezést Borut Pahor szlovén államfő is támogatta. Kiemelte, hogy a nyugat-balkáni országok összefogása nem zárja ki az uniós csatlakozást, ám nagy mértékben fejlesztheti a térség együttműködését és lehetőségeit. Ehhez elsősorban a szabadkereskedelmet kell biztosítani Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia között – hangsúlyozta a szlovén államelnök.

A fórumon Miloš Vučević, Újvidék polgármestere is felszólalt, aki Zoran Jankovićot, Ljubljana polgármesterét látta vendégül. A szlovén főváros vezetője kiemelte, hogy az Újvidék 2019 – Európa Ifjúsági Fővárosa és az Újvidék 2021 – Európa Kulturális Fővárosa projektekkel a tartományi székváros bebizonyította, hogy jelentős szerepet tölt be a kontinens életében. A fiatalokat az Európa Zöld Fővárosa cím elnyerésére is buzdította. Ljubljanához hasonlóan Újvidék is erre törekszik – válaszolta a tibünön Vučević. Kiemelte, hogy a tartományi székváros legfontosabb feladatai közé tartozik a városi kommunális infrastruktúra kiépítése, de kiemelt hangsúlyt fektetnek a kulturális tevékenységekre és a fiatalok itthon maradásának ösztönzésére is.

A konferenciát az európai mozgalom, a kiválósági alapítvány szervezi a tartományi és újvidéki városi adminisztráció és civil szervezetek, alapítványok támogatásával. A tanácskozást követően Aleksandar Vučić ellátogat Palicsra is. Az észak-bácskai településre Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke (VMSZ) kíséri el.