2024. március 29., péntek

Vállalkozzunk kreatívan!

Vida Ágnes vállalkozóképző az indulás nehézségeiről

Az elmúlt években Vajdaságban is egyre inkább népszerű ötlet munka vagy kisgyerek mellett vállalkozást indítani. A kézműves termékek között óriási a választék, horgolt nyuszitól drótékszeren át kosárfonással készült szennyestartóig bármit beszerezhetünk a különböző vásárokon vagy az interneten keresztül. Mások házi tejtermékeket készítenek, magánórákat adnak, vagy éppen műkörmös szolgáltatásba vágnak bele. Teszik mindezt másodállásban vagy egy-két kisgyerek mellett, nem sajnálva rá a szabadidőt sem. De hogy ezek a kezdeményezések ne csak tessék-lássék bevételt, hanem valódi megélhetési forrást biztosítsanak, ahhoz a lelkesedésnél több kell.

Vida Ágnes több mint tíz éve segíti a kisgyerekes anyákat vállalkozásuk elindításában (Gruik Zsuzsa felvétele)

Vida Ágnes több mint tíz éve segíti a kisgyerekes anyákat vállalkozásuk elindításában (Gruik Zsuzsa felvétele)

Vida Ágnes vállalkozóképzőt, marketingest, a kisgyerekes anyák vállalkozóvá válásának egyik legismertebb magyarországi támogatóját a sikeres vállalkozás első lépéseiről kérdeztük.

Kisgyerekes anyaként hogy kezdtél el vállalkozóképzéssel foglalkozni?

– Láttam, hogy nagyon sok anyuka szeretne otthon lenni a gyerekkel, miközben dolgoznia is kell, hiszen a családnak szüksége van a jövedelemre. Erre a vállalkozói életforma egy nagyon jó lehetőség, mert amíg picik a gyerekek, addig picit dolgozik az anyuka, aztán ahogy nőnek a gyerekek, úgy növekszik a vállalkozás is.

Az elmúlt évek, évtizedek tapasztalatai alapján hogy látod, bárkiből lehet vállalkozó?

– Aki akarja, abból igen. Szerintem a hagyományos alkalmazotti lét, amikor fölvesznek egy munkahelyre, és negyven év után onnan megyek nyugdíjba, egyre kevésbé működik. Külföldre tekintve is az látszik, hogy még az is, aki alkalmazottként képzeli el az életét, jó pár munkahelyen megfordul az évek során. A munkahelyek is egyre több projektalapú munkát kínálnak: néhány hónapig ott van valaki, de csak arra az egy projektre szólóan. Tehát sokan csak papíron alkalmazottak, valójában vállalkozók, hiszen folyamatosan el kell adniuk magukat az újabb és újabb munkahelyeknek. Innen már csak egy lépés, amit Amerikában, Angliában ma is nagyon sokan csinálnak: két napot dolgoznak az egyik munkahelyen, kettőt a másikon, mellette pedig alvállalkozóként is tevékenykednek. Ez labilisnak tűnik, mégis ad egyfajta stabilitást, hiszen ha az egyik bevételforrást el is veszítem, még mindig marad kettő. Így nem történhet meg, hogy elveszítem a munkámat, és munkanélküli leszek. Manapság efelé tart a munkaerőpiac. A vállalkozóvá váláshoz felelősségérzetre is szükség van, de már maga a vállalkozói lét is ad egy olyan érzést, hogy én vagyok a felelős a sorsomért, nem a munkáltató fogja eldönteni, hogy kitesznek-e vagy sem.

Sokan az előbb említett labilitás miatt nem mernek teljes egészében vállalkozóvá válni, inkább a munkaidőn túl építgetik a vállalkozásukat, de nem tudnak előrébb jutni. Nekik mit javasolsz?

– Sokan kezdik így, és ez nem is baj. Nem kell azonnal csapot-papot otthagyni, teljesen rendben van, hogy egy ideig megmarad az állandó munkahely. Érdemes viszont elkezdeni nézni a lehetőségeket, és odafigyelni arra, mit látunk magunk körül. A kézművesek például megfigyelhetik, milyen vásárokon vesz részt, milyen honlapokra regisztrál a többi kézműves. De ez még mindig nem elég. A kézműves ügyfeleimnek azt szoktam javasolni, hogy nézzenek meg valami teljesen mást, amivel a többiek egyáltalán nem foglalkoznak. Általában ebben lesz a megoldás, a növekedés kulcsa: egy olyan lehetőségben, ami a többieknek eszébe sem jutott. Ez lehet egy kiállítás, egy honlap, de akár nyithatunk egy új piac felé is. Az egyik magyarországi kézműves vállalkozó (négygyerekes anya egyébként) gyerekek firkái alapján készít babákat. A dolog egyedi megbízás alapján működik, ezért ezeket a termékeket nem éri meg olcsón adni. Így viszont itthon nem volt piaca a vállalkozásnak. Az illető végül regisztrált egy kanadai oldalra, bemutatta a termékeit, és azóta Kanadába és Ausztráliába ad el tömegével firkababákat.

Akinek olyan képességei, készségei vannak, amiket nem egyszerű termékre vagy szolgáltatásra váltani, az hogy profitálhat abból, amihez ért?

– Egy ügyfelem például verseket írt, de mint tudjuk, a szépirodalmi piacról nehéz megélni. Ő amellett, hogy egyengette a költői karrierjét, megrendelésre ajándékversek írását is vállalta születésnapra, házassági évfordulóra. Így váltotta a saját tudását piacképes szolgáltatásra, ami megélhetést adott neki. Kreatívnak kell lenni. Egyébként azt szoktam javasolni, hogy keressük meg, kik azok az emberek, akiknek nagyon jól jönne a mi szolgáltatásunk vagy termékünk. Ha valaki kozmetikus, de a városban már van tíz kozmetika, akkor nem biztos, hogy neki is érdemes ugyanerre vállalkoznia, hiszen úgy tűnik, már nincs piac. Ilyenkor el lehet gondolkozni azon, hogy kik azok, akiket a meglévő tíz kozmetika nem fed le. Például akiknek nincs lehetőségük elmenni a belvárosba, mint az idősek, azokhoz érdemes lehet házhoz járni. Tehát keresgélni kell a piacon, és megtalálni azokat, akiknek ránk van szükségük.

Egy vállalkozás elindítása mennyire időigényes? Nem veszi el az időt a kisgyerek elől?

– Nem a vállalkozás építése az időigényes, gondolkodni lehet szoptatás meg pelenkázás közben is. A munka jelentős része az, hogy átgondoljuk, mit fogunk csinálni, ehhez pedig csak a fejünk kell, a kezünk, a mellünk lehet közben a gyereké. A kisgyerekek mellett mindez extra szervezést igényel. Én napközben írogattam, hogy mi mindent kéne megcsinálnom, amikor majd lesz rá időm. Hajnalban a kisebb gyerek fölkeltett, mert éhes volt, és miután evett, ő visszaaludt, nekem meg volt egy órám, amíg a nagyobbik föl nem ébredt. Ezt az időt nagyon hatékonyan kell kihasználni, amit azért tudtam megtenni, mert előtte már összeállt a lista a teendőkről. Az előre tervezés nagyon sokat segít abban, hogy maximálisan kihasználjuk azt a kevés időt, ami kisgyerek mellett a rendelkezésünkre áll.