2024. április 25., csütörtök

Minden negyedik fiatal mentális betegségben szenved

Négyből egy német fiatal mentális betegségben szenved – írja a DW a németországi DAK egészségbiztosítóra hivatkozva.

800 ezer 10 és 17 év közötti fiatalt vizsgáltak, az adatfelvétel 2016-ban és 2017-ben történt, ebből derült ki, hogy 24 százalékuk szenved valamilyen mentális betegsében. A kutatás készítői szerint hasonló lehet az arány teljes fiatalkorú német népességben, ami azt jelenti, hogy 238 ezer gyerek szenvedhet valamilyen mentális betegségben.  

A leggyakoribb fiatalokat érintő betegségek listáján a mentális betegségek az 5. helyen állnak, a légzőszervi megbetegedések, fertőzések, szem- és bőrbetgségek előzik meg.

A kutatásból az is kiderült, hogy a lányok kétszer akkora eséllyel lesznek depressziósak, mint a fiúk. A két nem közötti eltérés kamaszkorban, 14 éves kortól kezd látványossá válni.

A DAK-nál biztosított fiatalok 17 százalékát antidepresszánssal kezelik, 8 százalékuk már kórházi kezelést is kapott mentális betegség miatt, utóbbiaknak átlagosan 39 napig tartott a kórházi kezelése. A kezelés viszont nem megfelelő, erre utal, hogy a vizsgált időszakban a kórházban kezeltek negyede második alkalommal is vissza került a kórházba.