2024. március 29., péntek

Mi lesz a teknősökkel?

A Duna parkban decemberben elkezdik a felújítási munkálatokat, sokan érdeklődtek már afelől, hogy mi lesz a park tavacskájában élő teknősökkel, pontyokkal.

A Duna park felújítási munkálatainak ideje alatt a teknősöket biztonságos helyre szállítják (Dávid Csilla felvétele)

A Duna park felújítási munkálatainak ideje alatt a teknősöket biztonságos helyre szállítják (Dávid Csilla felvétele)

A Városi Kertészet versenypályázatot írt ki az Újvidék központjában elhelyezkedő zöld oázis rekonstrukciós munkálatainak kiválasztása érdekében. A tervek szerint decemberben elkezdődnek a felújítási munkálatok, az infrastruktúra elavult, a tavacska medrének aljzata megrepedezett, a szennyvízhálózat rossz állapotban van, és gyakran gondok akadnak a tó vizének az újratöltésével, ezért új szivattyúkat helyeznek majd el.

A 021.rs hírportál felveti a kérdést, hogy ha már nincsenek többé hattyúk a Duna parkban, akkor legalább a teknősök maradjanak itt, a kérdés: mi lesz velük, ha elkezdődnek a rekonstrukciós munkálatok?

A tartományi környezetvédelmi titkárság illetékesei elmondták, hogy a munkálatokhoz kapcsolódó minden tevékenységet ellenőriznek, és már megvan a terv arra, hogy mi lesz a tavacskában és a szigeten élő teknősökkel, halakkal.

– A Duna parkban kétfajta teknős él. Az egyik faj az európai mocsári teknős, mivel őshonos állatról van szó, ezért a parkban élő példányokat átköltöztetik a Duna melletti ártéri területekre. A parkban élő másik teknősfaj az Észak-Amerikából származó vörösfülű ékszerteknős, invazív fajnak számít, a Duna park tavában főként ilyen teknősök élnek (80 százalék). A vörösfülű ékszerteknősöket a Palicsi Állatkertbe szállítják, a pontyokat pedig a Dunába engedik – mondták a környezetvédelmi titkárságon.

Az elmúlt hetekben nem csupán a teknősök jövője miatt aggódtak az újvidékiek, hanem azért is, mert a park szigetecskéjén, ahol Isa és Bisa hattyúpár élt, mielőtt a kóbor kutyák széttépték őket, most megjelentek a patkányok. A Városi Kertészetben elmondták, igyekeznek megoldást találni a problémára, olyan csapdákat helyeztek el, amelyek más élőlényeket nem veszélyeztetnek.