2024. április 19., péntek

Vissza a hagyományokhoz!

Ingyenes konzultációs napok a bioboltban

A legújabb trendeknek hódolva egyre többen fordulnak az alternatív orvosláshoz, vagy a hagyományos gyógyászatban használt teafüvekhez, magvakhoz, jótékony hatású, természetes eredetű szerekhez. Mindezeket a bioboltokban szerezhetjük be, legtöbbször csomagolás-mentesen, kimérésre. Az ilyen jellegű üzletek kínálatáról és vásárlóiról Grgo Skenderovićot, a szabadkai Bioteka üzlet tulajdonosát kérdeztük.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Sok mindenen lehet változtatni életmódváltással, vásárlóink nagy része főképp ezért látogat bennünket. Van, aki azért, mert saját elhatározásból így döntött, van aki valami betegség folytán kényszerül a változtatásokra. A vevők zöme nyugdíjasokból áll, akik komolyan is veszik a biotermékek használatát, amennyire csak tehetik odafigyelnek az egészségükre. Sokkal több idejük van arra, hogy utánajárjanak bizonyos termékeknek. Az újságból informálódnak egyes árucikkekről, és ha valami megtetszik nekik, rögtön ki is próbálnák. Elég sokan próbálnák lecserélni gyógyszereiket valami természetes hatóanyagra, ezért szinte minden alternatív megoldást kipróbálnak, és egymás között is beszélgetnek az új termékekről. Eleinte több nő tért be hozzánk, de idővel férjeiket is rábeszélték az egészséges étrendre, így a nemek aránya kiegyenlítődött vásárlói körünkben. Az egészséges életmód egyre trendibb a fiatalok körében, de sokan csak divatból jönnek el, nem használják elég kitartóan a termékeket – mondta Grgo Skenderović.

Az üzletben szerdánként 17 órától ingyenes konzultációs napot tartanak, amikor dr. Tereza Skenderović élelmezési, táplálkozási szakértő fogadja az érdeklődő és tanácstalan vásárlókat.

– Tömegesen fordulnak hozzánk tanácsokért, táplálkozási szakértőnk csak azon az egy napon van itt a boltban, a hét többi napján pedig az eladók segíthetik a vásárlókat. Alkalmazottainkat igyekszünk minél több kurzusra küldeni, így állandóan naprakészek az újdonságokkal kapcsolatban. Fontos a vásárlókkal történő kommunikáció, ők is gyakran tesznek fel nekünk kérdéseket, ugyanis tudni kell, hogy nem minden betegségre használható ugyanaz a termék. Ha több betegségről van szó egy adott személy esetében, akkor pedig különösen oda kell figyelni a hatóanyagok kiválasztására, emiatt is ajánlatos eljönni szerdánként – javallotta Grgo Skenderović.

Változó, hogy melyik az épp legkeresettebb termék, a tulajdonos szerint erre a média van nagy hatással.

– A legkelendőbb termékeink közé tartoznak a különféle teafüvek, méghozzá azért, mert többen vissza akarnak térni a hagyományos gyógyítási formákhoz. Sokan vásárolnak nálunk húsmentes pástétomot, és igyekeznek minél több nyers ételt fogyasztani, de szép számmal akadnak olyanok is, akik vese- vagy májtisztító kúrát folytatnak, vagy emésztési gondokkal küszködnek, és itt keresnek rá megoldást. Az aszalt gyümölcsök is nagyon kelendőek, effélét főképp a prosztatagondokkal küszködők vásárolnak. Megfigyeltük, hogy nemcsak az idősebb férfiak, hanem egyre több fiatal küszködik potenciazavarral, ezért nálunk próbálnak gyógymódot találni erre a problémára. Manapság egyre többen edzenek a fiatal fiúk körében, és szteroidokat is szednek, ami potenciazavarokhoz vezethet. A legelterjedtebb megbetegedéseket a candida gomba és a helicobacter okozza, ezektől a kórokozóktól minden második szabadkai lakos szenved. Sok orvos antibiotikumos kúrát ajánl, de a természetes oregánóolaj (szurokfűolaj) is nagyon jól fertőtlenít. Kínálatunkban a hidegen sajtolt olajok is megtalálhatóak. Vásárlóink nagyon szeretik a rostokban és vitaminokban gazdag gabonareggeliket, amik táplálóak és tisztítják is a szervezetet. Változatossá lehet tenni a gabonapelyhes reggelit, ha egyik nap gyümölccsel, másnap magvakkal, harmadnap olajos diófélékkel gazdagítjuk – magyarázta a tulajdonos.