2024. március 29., péntek

A magyar költészet nagy témái

Világszem. A magyar költészet nagy témái – ezzel a címmel tartott ismeretterjesztő előadást dr. Reisinger János budapesti irodalomtörténész a Zentai Alkotóházban. A Vajdaságban is nagy népszerűségnek örvendő előadó ezúttal a magyar líra olyan jelentős szegmenseit vette górcső alá, mint például a hit, a szabadság, az igazság, a szeretet, a boldogság, az önismeret vagy a szerelem.

A szerző Világszem című kötetével október óta járja régiónk községeit, és ezen keresztül boncolgatja a fent említett témákat. A könyvet, amint azt annak alcíme is mutatja – Magyar vershangverseny –, mintegy hangversenyszerűen állította össze, amelyben József Attila kondítja meg a kezdést jelző gongot, a karmesteri pálca pedig Petőfi kezébe került.

Zentai előadásán Reisinger „bemelegítésként” szokása szerint anekdotázgatott, miközben öt rövid verset is megtanultatott népes közönségével. Ezt követően megmutatta, micsoda óriási haszna van a költészetnek az emberi lélekre és szellemre nézvést, valamint hogy a poéták néhány sorban képesek az élet nagy kérdéseit megfogalmazni, azokra választ is adni, ami a filozófusoknak legtöbbször vaskos kötetek megírásával sem sikerül. Arra is rámutatott, ha a költészet volna az emberiség közös nyelve, a kultúrák sokkal közelebb kerülhetnének egymáshoz, mivel könnyebben megértenék egymást általa. A magyar lírikusokról pedig úgy véli, ők a nemzet igazi prófétái – ellentétben a mindenkori politikusaival –, és a történelem folyamán számos alkalommal a vezetői szerepet is átvették az arra alkalmatlanoktól.