2024. április 18., csütörtök

Fiatal képzőművészek fókuszban

ÚJVIDÉK, 18. VMTDK

A 18. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciát, amelyet a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium rendezett meg, csütörtökön Art műhelymunka vezette be az Újvidéki Egyetem Rektorátusának üvegpavilonjában, valamint a Philos folyóirat Értékdiszkurzusok című műhelykonferenciája zajlott le.

Az üvegpavilonban pénteken, a délutáni órákban a művészeti konferenciaprogramok keretében dr. Palásti Andrea fotóművész és Gubik Korina képzőművész néhány fiatal alkotóval – Rác Gyöngyikével, Törteli Rékával, Ótos Anabellával és Varga Valentinnal – beszélgetett el a közös tárlaton kiállított munkáikról.

– Örülök, hogy mindenki szubjektív módon dolgozta fel a témát. Kissé absztrakt módon mutatták be, hogy szerintük manapság mi a föld(ünk). Úgy látom, hogy sötét a víziójuk – mondta dr. Palásti Andrea, aki nemrég óta tanít a Művészeti Akadémián. – A munkák különböző technikában – grafika, kollázs és assamblage formájában készültek, nagyon absztrakt módon örökítve meg a föld témáját.

– A fiatal művészek enformalista eljárások, akril, fénykép, nyomatok, sőt hímzés formájában fejezték ki a föld témáját, amely bolygó, anyag, élet, elemek, emlékek, tapasztalat… Kihívás volt ezekből a különböző stílusú munkákból összeállítani a csoportkiállítást – tette hozzá Gubik Korina képzőművész.

A fentebb említett szerzőkön kívül az érdeklődők az esti órákban tekintethették meg a pécsi Csatlós Asztrid, Dankó Boglárka és Zombori Dóra, valamint az Újvidéken tanuló egyetemi hallgató Monyov Glória, Szabados Zsófi, Szabó Kornélia, Szenti Lilla, Turkály Emma és Varga Emília kiállított alkotásait dr. Csányi Erzsébet, mgr. Lázár Tibor festőművész és Gubik Korina képzőművész ünnepélyes tárlatmegnyitója után, a színház- és zeneművészeti programok előtt, amelyekre a rektorátus amfiteátrumában került sor.