2024. április 19., péntek

Vajdaságnak jövőre 100,1 milliárd jut

Siniša Mali: A tartomány finanszírozásáról szóló törvény szélesebb konszenzust követel

A jövő évi állami költségvetésben 10 milliárd dinárral többet irányoznak elő Vajdaság számára, mint az idén. Így a 2019. évi 91,2 milliárd dinár helyett, 2020-ban 76 milliárd dinárt, és a beruházások értékét folyósítják, ami együttesen 100,1 milliárd dinárt jelent majd a tartományi költségvetésben – jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter a köztársasági képviselőház mai ülésén.

A parlament három napon keresztül folytatott vitát a 2020. évre vonatkozó állami költségvetést érintő törvényjavaslatról. Ma lezárták annak általános vitáját, hogy hétfőn a törvényjavaslatra benyújtott módosítási indítványok egyenkénti megvitatásával folytatódjon az ülés. Ezt megelőzően Olena Papuga, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga parlamenti képviselője arra mutatott rá, hogy Belgrád 142 milliárd dináros költségvetéssel rendelkezik majd, szinte kétszer annyival, mint amennyit az állami költségvetésből a Vajdaság Autonóm Tartomány számára különítenek el, azaz a beruházások nélküli 76 milliárd dinárt. A képviselőnő feltette a kérdést mi indokolja, hogy a főváros számára nagyobb költségvetést tervezzenek, mint a tartomány számára, miközben a törvény arra kötelezi az államot, hogy az állami költségvetés legalább 8 százalékát a tartományra fordítsa.

Siniša Mali a képviselőnőnek azzal válaszolt, hogy Belgrád költségvetése azért olyan magas, mert a főváros saját bevételi forrásokkal is rendelkezik, majd részletezte, hogy számos beruházást terveznek a tartomány területén, amelyekkel együtt 100,1 milliárd dinárt fordítanak a tartományra, ami az állami költségvetés 8,8 százalékát teszi ki. Kitért több projektumra is, így az Újvidék–Ruma autóút kiépítésére, a szerb–magyar gyorsvasútra, illetve a Szabadka–Szeged vasút megvalósítására, Szabadkánál az Y elágazás kiépítésére, a nagykikindai vízgyár megépítésére, a törökbecsei Tisza-gát megépítésére, a horgosi határátkelőhely rekonstrukciójára. Elmondta, Fehértemplomon megépül egy tudományos kutatóközpont, illetve a mezőgazdasági költségvetésből, amiből 45 milliárd dinárt csak a támogatásokra fordítanak, jut a vajdasági termelőknek is.

A képviselőnőnek arra a kérdésére, hogy mikor kerül a parlament napirendjére a tartomány finaszírozásáról szóló törvényjavaslat, a pénzügyminiszter elmondta, ennek a törvénynek a meghozatala nagyon fontos, mégis szélesebb körű konszenzust igényel, ő egyedül nem tud erről döntést hozni.