2024. március 29., péntek

Kisebbségi média az idegenforgalom érdekében

A kisebbségi és helyi média harmadik európai konferenciáját november 28-án és 29-én tartják meg az újvidéki Vajdasági Gazdasági Kamara épületében. Szervezője a Heror Média Pont, a rendezvény egyik társszervezője pedig a Magyar Szó Lapkiadó Kft.

Ribár Gyula, Nataša Heror, Ökrész Rozális és  Branislav Mamić (Fotó: Ótos András)

Ribár Gyula, Nataša Heror, Ökrész Rozális és Branislav Mamić (Fotó: Ótos András)

– Az idei tanácskozás témája a kisebbségi médiában rejlő erőforrások kihasználása az idegenforgalom számára – mondta a mai sajtótájékoztatón Nataša Heror, a Heror Media Pont igazgatója. Hozzátette, a multikulturalizmusnak mindig meghatározó szerepe volt a régióban. A mi szerepünk ennek az örökségnek a folytatása és környezetünk ráébresztése ennek jelentőségére.

A sajtótájékoztatón jelen volt Ökrész Rozália is, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatója.

– A kisebbségi kulturális örökség ápolása alapvető követelmény a minőségi idegenforgalmi kínálat növeléséhez. A tavalyi tanácskozáson igennel válaszoltunk arra a kérdésre, örökség-e a kisebbségi média. A téma folytatásaként az idén arra keressük a megoldást, hogyan tudjuk ezt a gazdag hagyatékot összefűzni mindazokkal a turisztikai lehetőségekkel, amelyeket vidékünk kínál – jelentette ki az igazgatónő.

Vajdaság turisztikai kínálatának ismertetése még fejlesztésre szorul – mondta Branislav Mamić, a Vajdasági Gazdasági Kamara illetékese:

– A helyi médiának nagy szerepe lehet a környezeti sajátosságok, a borászat, a gasztronómia bemutatásakor, ezek specifikussága éppen abban rejlik, hogy minden nemzet a maga részével járul hozzá a kultúrához. Ezért a különböző népcsoportok közötti összjáték és információcsere mozgatórugója lehet a sikeres kulturális, gazdasági és idegenforgalmi együttműködéseknek – foglalta össze elképzeléseit Branislav Mamić.

Az Újvidék 2021 Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány harmadik alkalommal támogatja a kisebbségi média helyzetével foglalkozó tanácskozást.

– Ez a pár nap elsősorban a kisebbségi és emberi jogok védelmét jelenti majd, az olyan egyetemes értékek mellett mint a demokrácia, egyenlőség és tolerancia – tette hozzá Ribár Gyula, az Újvidék 2021 Európa Kulturális Főváros Alapítvány projektmenedzsere.

Az esemény társszervezésében a Magyar Szó mellett részt vesz a Storyteller, a Ruske slovo, valamint az Európai Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Egyesülete is. A rendezvény további támogatói a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kissebbségi –Nemzeti Közöségi Titkárság, a Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság, az Újvidék 2021 Európa Kulturális Főváros Alapítvány és a Vajdasági Gazdasági Kamara.