2024. március 29., péntek

Döntsenek, hogy maradhassanak

Kezdetét vette a fiatal vezetők regionális fóruma, szombaton államelnökök vesznek részt a vitákon

A Nyugat-Balkán mintegy kétszáz társadalmi szerepvállalástól vissza nem riadó fiatalja vesz részt az idei újvidéki Fiatal Vezetők Regionális Konferenciáján, melyet negyedszer tartanak meg. A tanácskozáson aktuális kérdéseket vitatnak meg, három napon át folyik a munka. Szombaton Aleksandar Vučić államelnököt, Borut Pahor szlovén és Sztevo Pendarovszki macedón államfőt is vendégül látják, hogy az aktuális politikai kérdésekről tárgyaljanak a résztvevők. Aleksandar Simurdić, a Szerbiai Európai Mozgalom alelnöke a megnyitó ünnepségen úgy fogalmazott: a balkáni társadalmakat, az ifjúságot hasonló gondok emésztik, s ez a fórum azon ritka alkalmak egyike, amikor közös megoldást kereshetnek a fennálló problémákra. Rámutatott arra, hogy az elmúlt években nem sikerült igazán megérteni a társadalmi átalakulásnak, az európai közeledésnek a lényegét, mert ha sikerült volna, akkor ma nem érdekelné a régió képviselőit annyira, mi a véleményük a bővítéssel kapcsolatban az európai tisztségviselőknek, maguk valósítanák meg az együttműködést. Mint mondta, az ifjúság ennek a jövőbeli kooperációnak a hordozója.

Sonja Licht, a Politikai Kiválóság Belgrádi Alapítványának elnöke azt mondta, a fórumnak sikerült újra egyesíteni a régió ifjúságát, s most arra a kérdésre kellene világos választ adni, mit tehetünk annak érdekében, hogy ezek a generációk és a jövő korosztályai itt is maradjanak ebben a térségben, itt folytassák életüket. A fiatalokkal közölni kell, hogy a Nyugat-Balkán jövője saját jövőjüket jelenti, saját döntéseik függvényében fog alakulni, emelte ki.

A konferenciát az európai mozgalom, a kiválósági alapítvány szervezi a tartományi és újvidéki városi adminisztráció és civil szervezetek, alapítványok támogatásával.