2024. április 23., kedd

Regionális hulladékkezelőt tervez Zombor

Az ötlet korán sem új keletű, évek óta közszájon forog, hogy a meglévő szeméttelep mellé hulladékfeldolgozót építenek, ami a Zombor város mellett Kúla, Apatin, Hódság és Bács községek, vagyis Nyugat-Bácska mintegy 200 000 lakosának szemetét egységesen kezelné. Az elképzelés megvalósításának jelenlegi szakaszában Zombor helyi önkormányzata közbeszerzést hirdetett a tervezett létesítmény tervdokumentációjának elkészítésére.

A konkrét tervek elkészítése előtt számos hatástanulmányt is el kell végezni, nem csupán a környezeti terhelésről, hanem a hatékonyságról, a kifizetődésről, a költségekről, a létesítmény hasznosságáról stb. Ezek kidolgozása túlnő a helyi önkormányzat illetőségén, állami szerveknek és intézeteknek kell kiadniuk őket a szükséges engedélyekkel együtt.

Az elképzelések szerint a központi hulladékfeldolgozó eleve szelektív hulladékgyűjtést feltételez, amit a technológiai folyamatban egy másodlagos válogatás követ. Aztán a hulladékot fajtájától függően szárítják, komposztálják, biológiailag semlegesítik, tárolják, közben különválasztják az éghető anyagokat. A hulladékfeldolgozóban ugyanis helyet terveznek egy majdani kombinált erőmű számára is, amely a vegyes kommunális hulladékból elektromos és hőenergiát termel.