2024. március 19., kedd

Zombor a klímavédelemben

Együttműködési megállapodást kötött Zombor város és a Global Green Growth Institute (GGGI), vagyis a Globális Zöld Növekedési Intézet az üvegházhatás csökkentéséről. A következő egy év alatt megvalósításra kerülő, Magyarország által támogatott projekt csupán előkészítője Szerbia szén-dioxid kibocsájtását mérsékelő, és klímaváltozást csökkentő majdani vállalkozásnak.

Zombor polgármester asszonya, Dušanka Golubović, valamint Julie Godin, a GGGI európai vezető irodájának főnöke által aláírt megállapodás tapasztalatait 2020 vége után Szerbia más városaiban is alkalmazni kívánják a klímaváltozás megelőzésének érdekében.

Golubović szerint Zombor eleve zöld városnak számít, de a globális kihívásokra, amelyekkel a tőlünk fejlettebb országok szembesülnek, ez a tény nem elegendő válasz, a kis közösségeknek, a helyi önkormányzatoknak is meg kell találniuk azokat a módszereket, amelyekkel eredményesen kezelhetők a globális, így a klimatikus fenyegetések is. A polgármester asszony bizakodó, hogy a következő egy évben, amíg a projekt tart, az idehaza hasznosítható környezetvédelmi tapasztalatokat szerez Zombor a nemzetközi együttműködés révén. Nem titkoltan abban is reménykedik, hogy a GGGI révén olyan eszközökhöz juthat a város, amelyeket az önkormányzat saját forrásokból képtelen előteremteni, így a hulladék- és szennyvízkezelés mellett a megújuló energiaforrások kiaknázására is lehetőség nyílhat.