2024. április 25., csütörtök

Beszédhiba nélkül az iskolába

A topolyai óvodákban fokozott hangsúlyt fektetnek a gyerekek beszédfejlesztésére

Az idei évtől kezdve a topolyai Bambi Gyermekintézmény fokozott figyelmet fordít a gyerekek beszédfejlesztésére. Fényszárosi Fekete Tímea, az intézmény vezetője elmondta, hogy ennek érdekében szerveztek a hétvégén akkreditált képzést.

Fokozott figyelmet kell fordítani az óvodások beszédfejlődésére, hogy az iskolában ne legyen tanulási nehézségük – mondja Fényszárosi Fekete Tímea, a Bambi igazgatónője, Móra Szűgyi Bettina pszichológus és Magó Apró Virginia logopédus (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Fokozott figyelmet kell fordítani az óvodások beszédfejlődésére, hogy az iskolában ne legyen tanulási nehézségük – mondja Fényszárosi Fekete Tímea, a Bambi igazgatónője, Móra Szűgyi Bettina pszichológus és Magó Apró Virginia logopédus (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A rendezvényt a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán nyert mintegy 50 ezer dinárból valósították meg. A tanintézménybe ebben a tanévben 810 gyermek jár, s a kicsik aggasztóan jelentős százaléka küzd valamilyen beszédfejlődési zavarral. A beszédhibás gyermek az óvodában és az általános iskolában című, a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ közreműködésével zajlott programmal kapcsolatban Móra Szűgyi Bettina, a Bambi pszichológusa elmondta, hogy a rendezvényen 30, főként a magyar tannyelvű csoportokat vezető óvónő-, illetve szakmunkatárs vett részt, de azok is eljöttek, akik szerb tannyelvű csoportokkal foglalkoznak.

– Dudás Zita gyógypedagógus-logopédus és Fehér Anikó gyógypedagógus-oligofrenológus előadásainak elsősorban az volt a célja, hogy fejlesszük a pedagógusoknak a beszédhibák kezelésére vonatkozó kompetenciáit. Pontosabban, hogy nagyobb hatékonysággal ismerjék fel intézményünk munkatársai a beszédfejlődési zavarral küzdő gyermek sajátosságait, illetve hogy minél hatékonyabban tudjuk több szaksegítség bevonásával egységesen kezelni az érintett gyermek hiányosságát – nyilatkozta a pszichológus, aki hozzátette, hogy irányt szerettek volna mutatni, ötleteket, és fejlesztési eszközöket adni az óvodapedagógusok tárházához.

– A terveink között szerepel, hogy külön szerb és magyar nyelvű tribün formájában bevonjuk a szülőket is a gyerekek logopédiai problematikájának a kezelése érdekében. Illetve a szülőket célozva, valamennyi csoport termének az ajtaja mellé látványos plakátokon szeretnénk közzétenni azokat a módszereket, amikkel eredményeket érhetünk el a beszédfejlődés területén – hangsúlyozta Móra Szűgyi Bettina, és külön kiemelte, a beszédhiba később az iskolában komoly tanulási nehézségeket is okozhat.

A gyerekeknek több mint a fele küzd valamilyen szintű beszédfejlődési nehézséggel, artikulációs rendellenességgel. Ennek valószínűsíthetően az a legfőbb oka, hogy a gyerekek a szükségestől jelentősen kevesebbet mozognak. A probléma kezelését csakis a szülők, a család bevonásával lehet megoldani – mondja Magó Apró Virginia, a Bambi logopédusa, gyógypedagógusa.

– A beszédfejlődés szorosan összefügg a mozgásfejlődéssel. Az úgynevezett nagy mozgások fejlődése után tud kialakulni az úgynevezett finom mozgás, aminek a csoportjába tartozik a beszéd is. Ha a nagy mozgásban valamilyen lemaradás tapasztalható, az sajnos kiütközik a későbbiek során. Minél több klasszikus gyermekjátékban kell részt vennie a gyermeknek, a fára mászásban, csúszdázásban, hintázásban. A továbbiakban aggasztó az is, hogy a gyerekek nem annyira önállóak manapság, például nem egyedül öltözködnek, nem egyedül húzzák fel a cipzárt, a cipőket, az iskoláskor előtti csoportokba járók nem tudják megkötni a cipőfűzőt. Emellett még dadogást, diszlexiaveszélyeztetettséget is gyakrabban tapasztalunk – tudhattuk meg a Bambi logopédusától, aki arra a kérdésünkre, hogy mikortól kell aggódnia a szülőnek, a következőt válaszolta:

– Az a gyermek, aki betöltötte az 5. évét, és még nem beszél tisztán, aggodalomra ad okot, ilyen esetben tanácsos kikérni a szakember véleményét, aki majd célzott nyelvgyakorlatokat, fejlesztő alapgyakorlatokat javasol. Másrészt, ami nagyon fontos, hogy egészen pici kortól ne gügyögjünk, tisztán és érthetően beszéljünk a gyermekkel, meséket olvassunk neki, és lehetőleg ilyenkor se a televízió, se a rádió, se más háttérzaj ne keltsen zavart. A legszerencsésebb az, hogy a beszédfejlesztési gyakorlatok általában játékos formában alkalmazhatóak a legkisebbeknél, például vegyük a szánkba a sós rudat, anélkül hogy érintené a fogunkat, fújjunk célba pingponglabdákat, fújjuk el a gyertyát – ismertette Magó Apró Virginia.