2024. április 19., péntek

Hiányzik a kitartás az edzőtermekben

Pósa Zoltán: Egy mobilalkalmazás nem lehet jó személyi edző

Rengeteg fitnesz- és edzőterem van Szabadkán. Szinte minden helyi közösségben van egy-kettő, így a táv senkinek nem lehet kifogás a szabadidős sportolás ellen. Mindenki megtalálhatja a maga stílusának és igényének valót. Az egyre népszerűbb egészséges életvitel miatt sokan kezdenek életmódváltásba, és el is látogatnak ezekbe a termekbe, amíg kitartásuk tart. A sportolók is gyakran beépítik a konditermes edzést napi rutinjukba, míg a háziasszonyok inkább aerobikra és pilatesre járnak, de egyre inkább gyarapszik azon hölgyek száma, akik szívesebben választják a súlyzógépes edzésformát.

Pósa Zoltán testépítő egy szabadkai táplálékkiegészítőket forgalmazó boltban dolgozik, rendszeresen látogatja a konditermeket, olykor személyi edzéseket is tart. Pósa Zoltánt a szabadkai edzőtermek felszereltségéről faggattuk.

(Gergely Árpád illusztrációja)

(Gergely Árpád illusztrációja)

– Egyre több edzőterem nyílik, de nem mindegyik hosszú életű, sokat „feketén” működtetnek, ezért a pontos számukat nem is lehet meghatározni. Véleményem szerint a városnak elég lenne csak három vagy négy ilyen hely, és körülbelül ennyi jól felszerelt konditerem is van környékünkön. Azok olyan gépekkel rendelkeznek, amik mindegyik izomcsoportot megmozgatják. A többség csak minimális mennyiségű eszközt szerez be, csak azért, hogy nyithasson egy edzőtermet, de nem mindenhol lehet mozogni úgy, ahogy kell. A találékony sportolók feltalálják magukat, és másképp alkalmazzák a gépeket. Míg nálunk csak egyféle futópadot találunk a termekben, addig más városokban nagyobb a választék. Higiéniai szempontból is csak néhány felel meg a követelményeknek. Valahol nagyon ügyelnek a tisztaságra, ez főleg az újonnan nyitott konditermeknél jellemző, a későbbiekben pedig már nem figyelnek oda annyira. Vannak olyan helyek, amiket szaunával is elláttak. Sokba kínai gyártmányú gépeket vásároltak, amik lehet, hogy szépek, de ha egy tapasztaltabb testépítő vagy sportoló beleül a szerkezetbe, érzi, hogy nem találja el az adott izom megfelelő terhelését. A legjobb felszerelések a régi gyártmányú orosz gépek voltak, de sajnos abból már nincs a termekben – részletezte a téma szakértője.

A lakosság zöme, különösen a hölgyek, a nyaralás előtti tavaszi időszakban látogatják a leggyakrabban az edzőtermeket.

Pósa Zoltán (Fotó: Gergely Árpád)

Pósa Zoltán (Fotó: Gergely Árpád)

– Lényegében már januárban vagy februárban el kellene kezdeni készülni a strandszezonra, ha szépen akarnak festeni bikiniben. A hosszabb edzésterv szerint sokkal jobb eredményeket lehet elérni, ennek ellenére sokan csak májusban kezdenek el edzeni, hogy júniusban jó formában lehessenek. Volt olyan is, aki azért keresett fel, mert két nap alatt szeretett volna lefogyni. Ő feltehetően hitt a mesékben, de ilyen rövid idő alatt nem lehet eredményre jutni. A férfiak sokkal kitartóbbak az edzésben, ők eredményorientáltabbak, míg a lányok inkább a szórakozás és a beszélgetés miatt járnak edzőterembe. Persze mindig vannak kivételek, de a statisztikák ezt mutatják. Az edzőtermek látogatottsága a munkahelytől, iskolai kötelezettségektől is függ, de manapság egyre több fiatal szánja rá magát erre az edzésformára. Az egészséges életmód szabályait egyre többen törekednek betartani, mert rájöttek, hogy ez fontos részét képezi a diétának. Nem csak a testépítőknél, a többi sportágnál is nagyon fontos a megfelelő élelmiszerek fogyasztása. Azon múlik minden diéta – magyarázta a testépítő.

A szabadkai edzőtermek látogatóinak 60 százaléka használ valamilyen táplálékkiegészítőt. Nem csak fiatalok, az idősebbek is fogyasztanak különböző szereket, állítja Pósa Zoltán. A testépítő arra is felhívta a figyelmet, hogy városunkban sokan tartanak személyi edzéseket megfelelő képesítés nélkül.

– Egyre több az ilyen edző, és amikor problémákba ütköznek, akkor tanácstalanok. Közülük sokan csak 1–2 hónapos kurzusokon vesznek részt, elismervényt kapnak a befejezett képzésről, és már el is kezdik a szakmát. A komoly edzők csak mosolyognak ezen, tenni nem tudnak ellene. Az izommozgásnak nagyon sok taktikája van, és ezt csak tapasztalattal lehet megismerni. Ma már az okostelefonokra is rá lehet telepíteni személyiedző-alkalmazást, ami látatlanban mutatja meg a sokszor helytelen edzésformákat. Ez nagyon veszélyes is lehet – figyelmeztetett Pósa Zoltán.

A szabadkai edzőtermekben a napijegy 300–450, a hónapos bérlet 1800 és 2500 dinár között mozog, a három hónapos bérletet 6000, a féléveset 10 500, az éves bérletet pedig 19 500 dinárért lehet kiváltani.

Nyitókép: (Gergely Árpád illusztrációja)