2024. március 29., péntek

Öt év alatt háromezer halott

A közép-bánáti körzetben öt év alatt 3238-an betegedtek meg rákban, és 3040 személy halt meg – olvasható többek között a közegészségügyről készített tervdokumentum anyagában, amelyet a városi tanács legutóbbi ülésén fogadtak el. Az adatok a 2012 és 2016 közötti időszakra vonatkoznak.

A legtöbben 1986-an (66,4 százalék) Nagybecskerek város területén vesztették életüket. Közülük 1147-en (57,7 százalék) férfi és 839 nő (42,3 százalék). A férfiak körében a tüdő-, valamint a vastagbél és a prosztatarák a legelterjedtebb, a nők körében pedig a mellrák, a tüdő- és a vastagbélrák a leggyakoribb. A dokumentum szerint minden negyedik női daganatos beteg mellrákban szenved. A betegség a 75 év körüli férfiak és a 65 és 69 év közötti nőket sújtja a leggyakrabban, míg az 5 és 19 év közötti fiatalokat éri a legritkábban a halálos kór.

Kecskés István felvétele

Kecskés István felvétele

TELEK A SZENNYVÍZTISZTÍTÓRA

A városi tanács döntése értelmében 58 hold földterületet biztosít a város a központi szennyvíztisztító szükségleteire. A leendő létesítményt a város délkeleti részén, az ipari övezet és a Béga folyó közelében tervezik megépíteni. Ennek a földterületnek egy része Nagybecskerek városé, a másik pedig a Vajdaság Vizei Közvállalt tulajdonában van. A városi tanács után szükséges lesz még a városi képviselő-testület döntése is, a végső jóváhagyást pedig Szerbia kormányától várják.

Nagybecskerek egyik nagy kommunális problémája a szennyvíztisztító berendezés hiánya. Ugyanis a város összes szennyvize a Béga folyóba kerül, ami a nyári hónapokban nagy gondot okoz. A víz elszíneződik, a Tisza magas vízállásakor pedig, amikor a Béga folyása leáll, hetekig kellemetlen szagok terjengnek a városban. A folyó újjáélesztése elindult, de a szennyvíztisztító nélkül nem fog menni.
Az önkormányzatban azt remélik, hogy a beruházást privát partnerrel közösen valósítják majd meg.