2024. április 19., péntek

Kicsik, nagyok együtt

A gyermekek jogainak világnapját ünnepelték Szenttamáson (is)

A gyermekek jogainak világnapját világszerte november 20-án ünneplik, így Szerbiában is. 1954-ben ajánlotta először az ENSZ közgyűlése ezt a napot a gyermekjogok világnapjának. 1959-ben ezen a napon fogadták el A gyermeki jogok nyilatkozatát, majd 1989-ben A gyermekek jogainak konvencióját. Ez az egyetlen dokumentum, amely kizálólag és egészében a gyermekek jogaival foglalkozik, alapelvei azt az elhatározást fejezik ki, hogy a gyermekek kiemelten érzékeny csoportot jelentenek. A gyermek külön védelmét a normális fejlődési lehetőségek biztosítása, a nevéhez és állampolgársághoz, a szociális és egészségvédelméhez, családi és társadalmi gondviseléshez és oktatáshoz való jog révén szavatolja. Megtiltja a gyermekek diszkriminációját, elrendeli a diszkrimináció, a bántalmazás, kegyetlenség és kihasználás minden fajtájától való védelmet.

− A világnap alkalmából ma minden szenttamási óvodában az óvőnők szabad kezet kaptak, mindenki a saját belátása szerint szervezte meg a programokat. A jövendőbeli elsősök a jelenlegi elsősökkel barátkozhattak, különböző vetélkedőket, sportversenyeket rendeztek, de több helyen volt program és játszóház a szülőkkel, meglátogatták a szomszédos óvodásokat, és még sok egyéb érdekes és hasznos foglalkozást tartottunk – mondta Aleksandra Vrsaljković, az Öröm Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója.

Az Egészségesen és vidáman mottóval szervezett sportrendezvények mellett a kicsik ellátogattak az iskolákba, vagy az iskolások látogattak el az ovikba, és a szülőkkel együtt különböző műhelymunkákon vettek részt. A Pčelica óvodában a gyerekek a szülőkkel közösen játszottak. A szenttamási Jovan Jovanović Zmaj elsős diákjai ellátogattak a Bambi óvodába, ahol fiatalabb társaik külön műsorral kedveskedtek nekik, majd együtt játszottak, szórakoztak.

A nádaljai Katicabogárka óvodában is együtt ünnepeltek a kis- és a nagycsoportosok. A begluki Piroska és a farkas óvoda mindhárom csoportjában a szülők közös programon vettek részt. Szó volt a gyermekek jogairól, a családon belüli biztonságról, az erőszak elleni küzdelemről, ugyanakkor bemutatták a BEE-BOT programozható robotot, amely 2006-ban egy kiállításon elnyerte a leghatásosabb játék címet. A tuki városrészben lévő Barbie óvodában a kis- és nagycsoportosok az anyukákkal közösen dolgoztak. Fullajtár Mária óvónő ez alkalomból elmondta, az összejövetel A gyermekek jogai című előadással kezdődött.

− A legelső jog, hogy a gyermeknek joga van a nevére, hogy családban nőjön fel, valamint joga van az oktatásra és a nevelésre. Az előző évekhez hasonlóan ezen a napon a kis- és a nagycsoportos gyerekek anyukái az mellett, hogy egymással barátkoztak, segítették az ovisokat abban, hogy minél eredményesebben dolgozzanak. A műhelymunka a gyerekek keresztnevével volt kapcsolatos, ezek a nevek pedig különböző anyagokból készültek el, majd formázták, és ragasztották egy-egy lapra vagy lemezre. Az elkészült munkákat később kiállítjuk az óvodában, egy idő után pedig mindenki hazaviheti a saját munkáját – magyarázta az óvónő.