2024. április 19., péntek
MAGYAR LABDARÚGÁS

Mélyütés után rangadó

A válogatottkudarc után ismét NB I., benne egy Fehérvár–Puskás Akadémia csata

Egy álom véget ért, egy újabb elkezdődik: nem sikerült továbbjutnia a selejtezőkből az Európa-bajnokságra a magyar labdarúgó-válogatottnak, de még mindig van esély az Eb-részvételre – így foglalhatnánk össze a keddi walesi mérkőzés tanulságait.

A magyar válogatott ki-ki mérkőzésre utazott el Cardiffba, ahol egy idegenbeli győzelemmel kijuthatott volna egyenes ágon az Eb-re – világversenyre így 1986 óta nem tudta magát kvalifikálni az együttes. Ezúttal sem, hiszen Wales sokkal jobban futballozott…

Miután a válogatott a múlt pénteki, Uruguay elleni stadionavatón is kikapott a Puskás Arénában, egy ilyen negatív sorozat után nem lesz könnyű visszarázódni a hazai bajnokságba. Az OTP Bank Liga a 13. fordulónál jár, és rangadóval folytatódik: a listavezető Fehérvár ugyanis a hatpontos hátrányban lévő, 4. helyen álló Puskás Akadémiát fogadja. A felek legutóbb augusztusban, a 2019/2020-as szezon 2. fordulójában játszottak egymással, akkor Felcsúton Huszti Szabolcs és Futács Márkó góljaival 2:0-ra nyertek a fehérváriak. Ugyanakkor érdekesség, hogy amióta elkészült az új Sóstói Stadion, a hazaiak még nem tudták legyőzni a riválist: február 2-án egy súlyos, 3:0-s vereségbe szaladtak bele, míg április 27-én 1:1-es döntetlen született. A két csapat meccsén a bajnokság legeredményesebb játékosai lépnek pályára, Futács mellett Armin Hodžić is 7-7 találatnál jár (a bosnyák támadó kiváló formában van, hiszen vasárnap kétszer betalált Liechtenstein ellen is), míg a vendégeknél Gyurcsó Ádám eddig ötször volt eredményes.

A Fradi a Zalaegerszeget fogadja, és a fővárosiaknál is van bosnyák boldogság, hiszen a már említett Liechtenstein elleni 3:0-s siker harmadik gólját Eldar Ćivić szerezte. A Fradi legutóbb 6:1-re nyert Debrecenben, a ZTE ugyanakkor öt forduló óta nyeretlen (igaz, négy döntetlen mellett csak egyszer kapott ki), szombaton pedig az U21-es válogatottban szereplők és a sérültek nélkül felkészülési mérkőzésen 1:1-es döntetlent ért el a horvát élvonalban szereplő NK Varaždin ellen. A zalaiak 2011 májusa óta nem szereztek pontot az FTC ellen, akkor az Üllői úton úgy lett 4:4 a végeredmény, hogy a vendégek 3:0-ra és 4:1-re is vezettek már.

A harmadik helyen álló Mezőkövesd a sereghajtó, legutóbbi öt mérkőzését elveszítő Kaposvárt fogadja, és miután augusztusban idegenben is sikerült nyernie, otthon abszolút favoritnak számít.

A Debrecen Kisvárdán szeretné kiheverni a legutóbbi sokkot, a hazaiak pedig abban reménykednek, hogy nyernek, mert akkor lehagyják a riválist. A felek ötödik alkalommal találkoznak egymással az élvonalban. Az eddigi négy meccs ikszre áll, kétszer egyik, kétszer másik nyert.

A Honvéd a Paksot fogadja, míg a Diósgyőr Újpestre utazik, de edzője, Feczkó Tamás nélkül. A szakembert még a november 9-ei, Honvéd elleni meccsen állították ki, és két meccsre szóló eltiltást kapott (a szintén piros lappal bűnhődő kispesti szakember, Giuseppe Sannino egy meccsen nem ülhet a kispadon). Feczkó fellebbezett, de a bizottság nem változhatott a büntetés mértékén, így a vezetőedző az Újpest és a Fehérvár ellen nem irányíthatja csapatát a kispadról.

A 13. forduló programja

November 23., szombat: Honvéd–Paks (17 óra), Kisvárda–Debrecen (17), Mezőkövesd–Kaposvár (17), Fehérvár–Puskás Akadémia (17), Újpest–Diósgyőr (19.30).

November 24., vasárnap: Ferencváros–ZTE (18).