2024. április 26., péntek
SYNERGY FESZTIVÁL, ÚJVIDÉK

Véget nem érő küzdelem

A Nyelvi Kisebbségi Színházak Nemzetközi Fesztiválján szerda este a berlini Multicultural City színháztársulat mutatta be második előadását az Újvidéki Színházban. Az Ellensúly című színdarab egy sajátos koprodukció a társulat és az Újvidéki Színház Diákszínpada között.

Az előadás témája a holokauszt. A náci rasszizmus legfőbb áldozatai a Németországot fenyegető elsődleges veszélyként számon tartott zsidók voltak. Körülbelül hatmillió zsidó ember államilag megtervezett és irányított üldöztetésére és megsemmisítésére került sor, amelyet a náci rezsim és szövetségesei hajtottak végre. Az üldözés és népirtás több lépésben valósult meg. A zsidókat a civil társadalomból kizáró nürnbergi törvények évekkel megelőzték a második világháborút. Koncentrációs táborokat létesítettek, ahol kényszermunkát végeztettek a foglyokkal, amíg azok bele nem haltak a kimerültségbe vagy valamilyen betegségbe. A zsidókat és a romákat gettókba zárták, ahonnan tehervagonokkal szállították őket a több száz kilométernyire fekvő haláltáborokba. Az előadás a gettókban átélt, a csupán túlélésért folytatott küzdelmeket, valamint a soha véget nem érő harcukat mutatta be.

Semmilyen esetben sem tagadták meg a holokauszt túlélőinek nyújtott kompenzációt oly kitartással, mint az úgynevezett „gettós nyugdíjak” kifizetését. A zsidó gyerekek és ifjak megmaradásukért harcoltak a gettókban a náci terrorizmus alatt, munkájukért csak egy tányér levest, vagy étkezési utalványt kaptak, miközben embertelen körülmények között éltek. A munkájuk után járó pénzt pedig kötelesek voltak befizetni a Zsidó Tanács nyugdíjalapjába. Mikor 2002-ben a német parlament elfogadta az erre vonatkozó törvényt, néhány túlélő megpályázta ezt a nekik járó szimbolikus nyugdíjat. Számukra ez egy elismerést is jelentett, tortúráiknak, szenvedéseiknek az elismerése, melyeket átéltek gyermekkorukban. Sokuk a mai napig lelki problémákkal küzd az elszenvedettektől. Mindeközben ez egy újabb harcot jelent számukra a német bíróságokkal. Az eddigiek során Jan-Robert von Renesse bíró támogatta őket. Izrael felfigyelt erre a bíróra, és kitüntették az Európai Akadémia Janus Korczak Humanitárius Díjával és Dachau város úgyszintén kitüntette erkölcsi bátorságáért. A társulat egyesítette erőit, hogy hangot adjon azoknak, akiket évtizedek óta figyelmen kívül hagytak. Az előadást a Németországban élő, de lengyel származású Monika Doblowlanska rendezte, az előadásban pedig a diákszínpad néhány tagja is szerepelt. – Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a gyerekek tapasztalatot szerezzenek. Betekintést nyernek más színházak munkáiba, megnézhetik, hogy egy-egy rendező miként dolgozik. Olyan témakörben szerepeltek, mely nagyon távol áll tőlük. Arról nem is beszélve, hogy idegen nyelven kellett megszólalniuk a színpadon. Ez volt az első alkalom, hogy németül kellett egész komoly szöveget megtanulniuk – mondta Figura Terézia, a Színes Szilánkok Diákszínpad vezetője. Nem ez az első alkalom, hogy a diákszínpadosok is részt vesznek a vendégelőadásokban. Két éve, az első fesztiválon egy romániai társulat előadásában játszottak.