2024. április 23., kedd
SYNERGY FESZTIVÁL, ÚJVIDÉK

Pandóra szelencéi

Kedd este a berlini Multicultural City elnevezésű társulat Pandora szelencéi című előadása nyitotta meg a Synergy WTF előadásainak sorát az Újvidéki Színházban. A Nyelvi Kisebbségi Színházak Nemzetközi Fesztiváljának fő gondolata, hogy nyelvi és etnikai kisebbségi létben alkotó színházi társulatok találkozzanak. Az előadások során pedig a kisebbségeket érintő témákat dolgoznak fel. A fesztivál ugyan nem foglalkozik napi politikai kérdéssel, azonban mint témát érinti. Szinte minden előadásban megjelenik a politika, de úgy mint emberi tevékenység, mint emberek közötti kapcsolat. Az egyén és közösség, illetve a közösség és közösség közötti kapcsolatok témáját tárgyalják ezek az előadások.

A fesztiválnyitó produkciót a lengyel származású Monika Dobrowlanska rendezte, aki már több mint harminc éve Németországban él, és 2002 óta dolgozik rendezőként. A Multicultural City többnemzetiségű társulatot 2012-ben alapította meg Berlinben. Munkájára jellemző a lengyel, a német és az orosz színházi hagyomány ötvözése. Előadásaival számos nemzetközi fesztiválon vett részt. Monika elmondta, hogy általában német, lengyel és japán színészékkel dolgozik, és néha orosz és fehérorosz színészek is részt vesznek az előadásokban. A produkcióktól is függ, kiket szerepeltet.

A produkcióban lengyel és német színművészek elemzik a nemzeti identitás és a jobboldal népszerűségének jelenségét Európában. Ki vagyok én, és ki ez itt mellettem? Európában szinte mindenhol autokraták és jobboldali populisták törnek előre a peremvidéktől a társadalom centruma felé. Rettegést szítanak az idegenek ellen, tiszteletreméltóvá kiáltják ki a kirekesztő viselkedésformát, régi előítéleteket élesztenek újjá. A színészek kifejtik véleményüket a németországi és lengyelországi jobboldali populizmussal szemben. Milyen előítéletek születnek, amikor egy lengyel és egy német nő találkoznak az Odera folyót átszelő hídon Swlobica és Frankfurt között? Hogyan hat a nacionalista médiapropaganda és a gyűlöletbeszéd az emberre? Miféle alakot öltenek a nacionalista álláspontok a különböző országokban? Ilyen, illetve ehhez hasonló kérdésekre épült az előadás.

Monika elmondta: a fő motívum, ami az előadást ihlette, az a modern dráma, amelyet jelenleg megfigyelt Európában, Lengyelországban és Németországban is.

– Az ébredő nacionalista és neofasiszta tendenciákat dolgoztuk fel. Igyekeztem egy vicces, groteszk és szatirikus formát választani egy valójában szomorú téma feldolgozásához. Pandóra szelencéje ki van nyitva, nemcsak Európában, hanem mindenhol a világban. A régi démonok, amelyeket már rég halottnak hittünk, újra kimásztak, azonban a szelence a reményt és a harcot is magában foglalja – mondta Monika. Hozzátette: örül annak, hogy egy ilyen fesztivál részévé válhat, amelynek célja a fizikai határok megszüntetése a kultúra által.