2024. március 29., péntek

Doktori cím nélkül marad Siniša Mali

Az egyetemi etikai bizottság a diploma megsemmisítését javasolta a szenátusnak

Újabb elmarasztaló döntést hozott Siniša Mali pénzügyminiszter, korábbi belgrádi polgármester doktori disszertációjának ügyében a Belgrádi Egyetem illetékes testülete. A Professzionális Etikai Bizottság kimondta, hogy az akadémiaiság szellemiségével ellentétben álló jeleket vélt felfedezni Mali tudományos munkájában. A bizottság tagjai az egyetem szenátusának küldik meg hamarosan a végleges állásfoglalást, hogy az a diplomák megsemmisítéséről szóló szabályzat szerint járjon el a továbbiakban Mali esetében. Az etikai bizottság szóban forgó döntését a Belgrádi Egyetem honlapján tették közzé: „A Belgrádi Egyetem Professzionális Etikai Bizottsága 2019. 11. 21-én megtartott ülésén módosította a Szervezéstudományi Kar oktatási-tudományos tanácsa által 2019. 10. 28-án meghozott 05-01-es számú határozatát, s egyhangúlag megállapította, hogy Siniša Mali 2013-ban megvédett doktori disszertációja nem felel meg az akadémikus magatartás elvárásainak.”

Az etikai testület rámutatott arra, hogy Mali a kódex 22. bekezdésében szereplő szabályok ellen vétett, s a források megjelölése nélkül vette át munkájában más szerzők írásait. A döntés magyarázatának folytatásában az etikai bizottság konstatálja, hogy a FON dékánja nem ítélte el nyilvánosan a szóban forgó tettet, holott ez csakis a dékán hatáskörében állt volna. A bizottság megállapítja azt is, hogy a Szenátushoz küldi meg állásfoglalását, melynek a diploma megsemmisítésére vonatkozó szabályzat alapján kell a továbbiakban eljárnia.

Mint ismeretes, korábban a Szervezéstudományi Kar oktatási-tudományos tanácsa hozott olyan döntést, melyben javasolták Mali nyilvános elmarasztalását a vétség miatt, s továbbította az ügyet az egyetemi etikai bizottságnak. Az oktatási tanács megállapította, hogy Siniša Mali pénzügyminiszter doktori disszertációját a hiányos bizonyítékok miatt nem lehet plágiumnak minősíteni, ám más szerzők nem megfelelő idézése miatt ki lehet jelenteni, hogy Siniša Mali az akadémiaiság szellemiségével ellentétesen járt el. Egyes értelmezések szerint már ez a döntés is egyértelmű jele volt annak, hogy a miniszter doktori munkáját el fogja utasítani végleges döntésében a Belgrádi Egyetem etikai bizottsága.

Az etikai bizottság ülését követően újságíróknak adott nyilatkozatában Ivanka Popović, az egyetem rektora kifejtette, hogy most a szenátusi döntésre várnak, a diploma megsemmisítésével kapcsolatos eljárás veszi kezdetét. Slobodan Prvanović, az etikai bizottság korábbi tagja ugyancsak újságírói érdeklődésre reagálva elmondta, hogy a bizottság az akadémiaiság szellemiségével eltérő magatartás megállapításával voltaképpen azt mondta ki: plágium Mali doktori munkája. Véleménye szerint az egyetemi szenátus már nem változtathat a döntésen, ami következik, az puszta formalitás, tudomásul veszik az etikai testület döntését, megsemmisítik a diplomát.

Az ellenzék tagjai Mali lemondását, a Szövetség Szerbia képviselői az egész kormány távozását követelték az ügy kapcsán. Siniša Mali nem akart válaszolni az újságírói kérdésekre, azt mondta: most a költségvetéssel foglalkozik, a diplomával majd a következő napokban törődik csak.

Hosszú út vezetett az etikai bizottság mostani döntéséhez. Siniša Mali 2013-ban megvédett doktori disszertációját az elmúlt hónapokban a FON több szerve is górcső alá vette. Ezek a testületek egymásnak továbbították folyamatosan az eset felülvizsgálását, azaz próbálták elhárítani magukról a döntéshozatallal járó felelősséget. Áprilisban az éppen aktuális szakértői bizottság megállapította, hogy a doktori értekezés nem plágium, mivel csupán 7 százalékában hiányoznak a megfelelő hivatkozások. Az akkori értesülések szerint Mali a 126-ból 2 alkalommal idézte megfelelő módon a különböző kutatók munkáinak bizonyos mondatait, a hivatkozás megjelölése nélkül pedig összesen 4500 szót másolt át más munkákból. A májusban benyújtott panasz nyomán a FON ebből a célból megalapított szakértői bizottsága dolgozta ki az aktuális állásfoglalást, s ezt később az etikai bizottság is véleményezte, majd ezután került az oktatási-tudományos tanács és ismét az etikai bizottság elé.