2024. április 18., csütörtök

Nem pihen a nyugdíjas...

Szerbiában legalább 34 ezer nyugdíjas dolgozik

Az idősebbek elsősorban az olyan intézményekben maradnak munkaviszonyban, ahol továbbra is szükség van a tapasztalatukra és a szakmai tudásukra. Egyes felmérések szerint leginkább az értelmiségiek folytatják a munkát, a tanárok és orvosok ugyanis sokszor ebben a korban tudják befejezni kutatásaikat. A munkaerőhiány miatt azonban sok kőműves és fémipari munkás is úgy dönt, hogy a szakmájában marad. Legtöbben az alacsony nyugdíjukat szeretnék kiegészíteni a pótkeresettel, de sok szépkorú a megbecsülés miatt marad a munkahelyén.

Jelenleg nem létezik pontos kimutatás arról, hogy országunkban hány nyugdíjas dolgozik munkavállalási kötelezettségének befejezése után. A Köztársasági Rokkantsági és Nyugdíjbiztosítási Alapnál kizárólag azon kérelmeket jegyzik, amelyeket a nyugdíjak nagyságának átszámítására adnak át az idősek, a nyugdíjba vonulás után ledolgozott szolgálati évek figyelembevétele miatt. Az átvett igénylések száma alapján következtetnek arra, hogy országunkban legkevesebb 34 ezer szépkorú folytatja tevékenységét a munkaévek és a kor alapján meghatározott idő után is. Azok az idősek viszont nincsenek nyilvántartva, akik vállalkozási szerződéssel vagy akár feketén folytatják tevékenységüket.

A jelenleg érvényben levő jogszabályok nem szabnak időkorlátot a nyugdíjasok foglalkoztatására. A nyugdíjba vonulást követően az idősek meghosszabbíthatják a munkaszerződésüket is, de vállalkozói, illetve szerzői szerződés alapján is munkaviszonyban maradhatnak, és ez mellett továbbra is részesülnek a korábban meghatározott nyugdíjban.