2024. április 26., péntek

Elkezdődött Facebook alkonya?

Néhány hét alatt több mint 230 000-en regisztráltak az új közösségi hálóra

Vetélytársat kaphat a Facebook és a Twitter. Ez volt a kezdetektől a nyílt célja Jimmy Wales-nek, a WT: Social elnevezésű portál megalapítójának. Walles-t – mint fogalmazott – a Facebook és a Twitter felületessége késztette egy új fórum beindítására. Reményei szerint az új portál felülkerekedik a kattintásvadász és félrevezető információkkal elárasztott közösségi hálókon. Torkig van már mindenki az ócska hírekkel és álhírekkel – mondta az 53 éves internetes vállalkozó az újságíróknak.

Az ígéretek szerint a portál nem „árulja” majd a személyi adatokat, és a felhasználók igényeit helyezi előtérbe. A hírek áramlása formailag hasonló lesz a Facebookon megismerthez. A sokak számára kétséges algoritmus rendszerű hírsorrend helyett viszont a WT:Social a legfrissebb híreket helyezi az élre. Hozzászólhatunk a cikkekhez, elemzésekhez, beszélgetéseket nyithatunk, vitázhatunk, a felhasználók is javasolhatnak minőségi tartalmakat, és visszajelzéseket is küldhetünk a kellemetlen tartalmakról. A portál jelenleg is dinamikus fejlesztés alatt áll, és még bővülnek a szolgáltatások.

Az oldalra regisztráláskor a szokásos adatok megadása után e-mailben kapunk megerősítő kódot, amelyre kattintva várakozási listára kerülünk. Az előfizetési díj fejében azonnali belépést nyerhetünk a portálra, és amennyiben meghívókat küldünk ismerőseinknek, nem szükséges pénzt kiadnunk a bejelentkezéshez. Az előfizetés Európában 12 euró havonta, 90 évente, Amerikában időtávtól függően 13 és 100 dollár.

Wales szerint a reklámok a felelősek az közösségi médiában található tartalmak minőségi romlásáért, a WT:Social ezért a felhasználók adományaira is épít, annak érdekében, hogy elkerülje hirdetések közzétételét. Az alapító szerint a portál, amelynek működését egy kis csapat végzi, nem lesz különösebben jövedelmező, de mindenképp fenntartható marad.

A beígért média és reklámszennytől mentes közösségi platform hírének sokan örvendenek, másrészt vannak bőven, akik szkeptikusan fogadják. Az emberek többségének a várakozólista is elegendő hajlandóságuk elvesztéséhez, és sokan vannak, akik már hozzászoktak az ingyenes hírszolgaltáshoz és fizetni sem szeretnének. Mi a garancia adataink biztonságára, a hírek megbízhatóságára, a kellemetlen tartalmak kiszűrésére? Ezek olyan kérdések, amelyekre csak a jövő ad választ, ahogyan arra is, hogy valóban be lehet-e tartani ezeket az ígéreteket kétmilliárd felhasználó esetében is, mint amennyit a Facebook tudhat magáénak jelenleg.

Aki még emlékezik a Facebook előtti időszakra és arra, hogy pillanatok alatt omlott össze az akkor népszerű My Space egy rossz fejlesztői húzás következtében, tudja jól, minden megeshet. Jimmy Wales pedig a Wikipedia egyik társalapítója, a Wikimédia Alapítvány és a Wiki Search alapítója, akinek jó ötletei, biztos háttere és tapasztalata van. Semmin sem kell meglepődni.