2024. április 20., szombat

Svéd kézen a Tiki márka

Egy stockholmi nagyvállalat vásárolta meg a Gorenje ópázovai gyárát

A szlovén Gorenje háztartási gépeket gyártó nagyvállalat eladásra bocsátotta a Gorenje Tiki Kft. ópazovai üzemét. A vízmelegítőket gyártó cég a ljubljanai tőzsdén került értékesítésre, ahol a részvények 100 százaléka a NIBE Industrier AB részvénytársaság kezébe került.

A Gorenje Tiki Kft.-t 1951-ben alapították a szlovén cég leányvállalataként. Jelenleg az évi forgalma eléri a 35 millió eurót, és jelentős pozíciót tölt be a kelet-európai piacon. A termékeit több mint 40 országban hasznosítja, többek között Ukrajnában, Németországban, Ausztriában, Szlovéniában és Oroszországban is.

Az évtizedes tapasztalattal rendelkező ópazovai üzem megvásárlásával a svéd cég megerősítette vezető pozícióját a vízmelegítők gyártásának területén – mondta Gerteric Lindquist, a NIBE Industrier AB részvénytársaság ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a vajdasági gyár vezetőségét megtartják, a szlovén anyavállalatot továbbra is ellátják vízmelegítőkkel, a svéd cég pedig a Tiki márka új tulajdonosává vált. A NIBE Industrier AB jelentős pozíciót tölt be az európai piacon: tavaly 2,1 milliárd euró bevételt valósított meg, és 190 milliós haszonnal zárta a 2018. évet.

A Gorenje Group közleménye szerint a szlovén óriáscég a jövőben a fő tevékenységére összpontosít, a háztartási gépek gyártására és eladására fekteti a hangsúlyt, a mellékágazatait pedig csökkenti.